Koertien Minjon aan een van de weefgetouwen in haar atelier in Steenderen waar zij eigen stoffen maakt. Foto: Liesbeth Spaansen
Koertien Minjon aan een van de weefgetouwen in haar atelier in Steenderen waar zij eigen stoffen maakt. Foto: Liesbeth Spaansen

Met passie voor draden weeft Koertien Minjon haar stoffen

Deelnemer Kunst4daagse

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/STEENDEREN - De veertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 26 mei t/m zondag 29 mei. Vier dagen lang tonen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars en galeriehouders in eigen of (gelegenheid)kunstlocaties hun werken aan een breed publiek. Bezoek handwever en textielkunstenaar Koertien Minjon in haar atelier K10 Textiles aan de Dr. Alfons Ariensstraat 41A in Steenderen.

Kennismaken
Koertien Minjon komt oorspronkelijk uit Apeldoorn, maar verhuisde voor studie naar Zwolle. “Ik studeerde HBO-V en werkte lang in de gezondheidszorg, onder andere een jaar als schoolverpleegkundige voor kinderen van vier tot veertien jaar. Een droom kwam uit toen ik in het Spittaal (nu Gelre Ziekenhuis) in Zutphen aan het werk mocht als anesthesieassistent op de operatiekamer. Dat heb ik zo’n zeven jaar gedaan.” Samen met haar man Cees woonde ze lange tijd in Zutphen. Zij hebben drie dochters. “Ik bleef voor de kinderen thuis, een geweldig tijd”, kijkt ze terug. “De jongste ging naar de kleuterschool toen ik aan de slag ging met Klassieke homeopathie. Na de vijfjarige studie begon ik een eigen praktijk in Zutphen. Daarnaast werd ik vrijwilliger in het Hospice, waar ik gelijktijdig een baan aangeboden kreeg als coördinator.”

Ze stopte met haar homeopathiepraktijk en het vrijwilligerswerk in Zutphen enkele jaren na de verhuizing naar Steenderen. Er kwam ruimte voor een oude passie. “Ik was altijd al gek van draadjes en lapjes. Mijn moeder leerde me als elfjarige met de naaimachine werken en als veertienjarige kon ik alles zelf maken”, vertelt Koertien. “Een vriendin motiveerde me om met de lapjes verder te gaan, omdat ik daar blij van word.” Ze meldde zich aan bij DIY Textile Art voor de opleiding van twee jaar. “Ik ging een dag per maand naar Amsterdam, naast 30 uur per week thuisstudie. Ik kreeg les van textielkunstenaars en leerde veel techniekmodules, zoals mixed media, batik en weven.” Ze leerde er een eigen handtekening te ontwikkelen. “De laatste maanden van de opleiding was ik al bezig met weven, merkte ik achteraf. Toen ik op een beurs een weefgetouw zag staan, vond ik dat heel gaaf.” Dat er een getouw werd aangeschaft, moge duidelijk zijn en om ermee te leren omgaan, meldde ze zich elke vrijdag bij de Ambachtelijke Weverij Amsterdam. “Weer een tweejarige opleiding, maar weven is een echt ambacht. Je moet het ritme van het getouw leren kennen en de bindingen gaan aanvoelen.” Ze begon al snel haar kennis over te dragen. “Ik leer mensen graag iets, dat zit in me. Dat deed ik op de OK en het Hospice ook.” Door corona kwam alles stil te liggen, maar dat gaf Koertien ook gelegenheid om de eigen vaardigheden goed in de vingers te krijgen. “Nu geef ik weer workshops van vier uur of een basiscursus van enkele maanden.”

K10 Textiles
Op meerdere getouwen probeert Koertien Minjon de verschillende technieken uit. “Je moet wel veel geduld hebben, want weven is fysiek intensief werk. Ik maak eerst een ontwerp en daarna een schering, daarna gaat de voet op de trapper en gooi ik de schuit in en haal de riet naar voren om aan te slaan”, vat ze de ambachtelijke techniek samen. Gezegdes als ‘schering en inslag’ of ‘een boom op zetten’ komen uit de weverij. “De voorbereidingen vergen veel kennis van het weefgetouw. Het weven zelf is minder dan de helft van het werk, maar het is heerlijk om te doen. Ik heb geleerd dat het ook gaat om het proces en minder om het eindproduct, al moet het wel netjes zijn.” Koertien maakt theedoeken, babydekens, sjaals en wandobjecten. “Die kunnen persoonlijk worden gemaakt door de keuze van verschillende garens (katoen, linnen, wol of een combinatie), een of meerdere kleuren, binding en patronen.” Het weefsel wordt zorgvuldig nabehandeld door wassen en/of drogen om de losse draden tot een lap stof te veranderen. Naast weven heeft Koertien zich het maken van textielportretten eigen gemaakt. Hierbij gebruikt zij foto’s. “Ik maak portretten van stof. Meerdere laagjes die ik met de naaimachine vast stik, zorgen voor diepte. Vooral van afstand lijken het nog steeds foto’s.”

Kunst4daagse
Koertien Minjon schreef zich twee jaar geleden al in om deel te nemen aan de Kunst4daagse. Door corona werd de expositie twee keer van de agenda geschrapt. “Dit jaar gaat het lukken”, lacht ze. Na de oproep van de Werkgroep Kunst4daagse voor nieuwe vrijwilligers meldde ze zich aan. “Mooi om dit evenement met elkaar neer te zetten. Ik help waar ik kan, nu met pr, drukproeven en vlaggen.” Voor haar expositie gaat ze een paar getouwen klaar maken. Ze gaat over de techniek van het weven vertellen. Daarnaast laat ze verschillende textielportretten zien die zij heeft gemaakt. "De combinatie van de technieken maakt het werk mooi en afwisselend, dat wil ik tijdens de expositie graag laten zien.” Als het mooi weer is, zal zij haar werk in de boomgaard presenteren. "Geïnteresseerden mogen even achter een weefgetouw gaan zitten om het gevoel te krijgen.”


www.k10textiles.nl

www.kunst4daagse bronckhorst.nl