Hans Hermans (gemeente Bronckhorst) en Wilma Aalderink met kunstwerken van Herman Dijkjans, Corinne Veen en Corneille (v.l.n.r.). Foto: Jan Bijvank
Hans Hermans (gemeente Bronckhorst) en Wilma Aalderink met kunstwerken van Herman Dijkjans, Corinne Veen en Corneille (v.l.n.r.). Foto: Jan Bijvank

Exclusieve expositie: kunstcollectie gemeente Bronckhorst in de Remigiuskerk

STEENDEREN – Door een goede samenwerking van de gemeente Bronckhorst en de Plaatselijke Commissie van Stichting Gelderse Kerken kunnen belangstellenden vanaf Koningsdag, 27 april tot en met 1 mei in de Remigiuskerk aan de Dorpsstraat 20 in Steenderen een deel van de kunstcollectie van de gemeente bekijken. De expositie bevat vele kunstwerken met een grote diversiteit zowel in formaat als in techniek en worden eenmalig aan het publiek getoond. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Door Liesbeth Spaansen

De Remigiuskerk in Steenderen is een aantal jaren geleden overgedragen aan Stichting Gelderse Kerken. Deze stichting zet zich al ruim 45 jaar in voor het behoud van monumentale oude kerken. Een Plaatselijke Commissie zorgt voor de exploitatie en het dagelijks onderhoud.

Jan Bijvank uit Steenderen is lid van de Plaatselijke Commissie en initiatiefnemer van deze expositie. “Het is algemeen bekend dat grote bedrijven zoals banken en overheidsinstellingen een kunstcollectie hebben.” Hij benoemt de Peter Stuyvesant Collectie (na 2004 de BATartventure Collection), de kunstverzameling van de sigarettenfabrikant British American Tobacco. “Die was gigantisch, daar gingen miljoenen in om”, weet Jan. “Dergelijke collecties zijn niet snel openbaar, dat is een nadeel. Mijn verbazing was daarom groot toen ik in Villa Mondriaan in Winterswijk was en daar twee werkjes van Mondriaan aantrof uit de beginjaren, waar bij de beschrijving stond: collectie gemeente Bronckhorst. Ik vroeg me toen af hoe groot die collectie zou zijn.”

Met het idee om een expositie in de Remigiuskerk te kunnen inrichten, ging Jan op onderzoek uit. “Samen met mede-commissielid Ina Kets ben ik ontvangen bij de gemeente. We zijn met Elly Werkman en Hans Hermans van de gemeente het hele gemeentehuis door geweest om te kijken wat er hangt. We gingen bij wijze van spreken van vergaderruimte, via kantoren tot zolderkamer.”

Het was niet meteen duidelijk welke kunstwerken er aanwezig waren, dit omdat de gemeente Bronckhorst in 2005 is ontstaan uit een fusie van de gemeenten Hengelo, Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem. “Een enorme verrassing was het schilderij van de protestantse Remigiuskerk in Steenderen door expressionistische schilder Herman Dijkjans uit Warnsveld. Ik wist meteen dat we die gingen gebruiken voor alle uitingen!” Zo geschiede; de Remigiuskerk van Dijkjans prijkt prominent op poster en flyer en in de advertentie.

Inwoners die in de voormalige gemeentehuizen zijn geweest en nu de expositie in de Remigiuskerk bezoeken, zullen wellicht werken herkennen. “Vanuit alle voormalige gemeenten is kunst vertegenwoordigd”, vertelt Jan enthousiast. “Al was niet alle kunst geschikt om te exposeren. Dat hangt ook af van de veiligheidseisen van een werk en het formaat.” Er is werk te zien van onder andere Bennie Jolink, Agnes van den Brandeler, Gerard Bilders, Frans Brinkhorst, Willem Brunet de Rochebrune, Corneille, Herman Dijkjans en Herman Eduard Knaake.

Eén werk zal permanent in de Remigiuskerk in Steenderen te zien zijn. “We hebben van de gemeente Bronckhorst een kunstwerk gekregen: een kleiner afgedrukte foto uit de serie Achterhoekse stillevens van Louise te Poele.” Deze foto’s van Louise zijn collages van dagelijkse objecten die symbool staan voor de betreffende gemeente. Het zijn zorgvuldig opgebouwde composities in zeventiende-eeuws licht en kleur. Op de foto van de gemeente Bronckhorst staan onder andere de haas, Normaal, fruit, bier en andere streekproducten, tradities en (sport)evenementen.

“We willen ook graag een vervolg aan deze expositie geven”, roept Jan Bijvank op. “Bedrijven, particulieren of overheidsinstellingen die (een deel van) hun collectie willen exposeren in de Remigiuskerk in Steenderen, kunnen zich aanmelden.”

De toegangsprijs voor deze expositie bedraagt 5 euro per persoon inclusief koffie/thee. De opbrengst zal worden besteed aan het onderhoud van de kerk en plannen, zoals het realiseren van mogelijkheden om meer activiteiten te kunnen organiseren in de kerk.

De officiële opening wordt verricht door Wilma Aalderink, echtgenote van de eerste burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink. Hij overleed in 2015. Corinne Veen schilderde een portret van hem en ook dit werk is te zien in de Remigiuskerk.

Hans Hermans (gemeente Bronckhorst) en Wilma Aalderink met kunstwerken van Herman Dijkjans, Corinne Veen en Corneille (v.l.n.r.). Foto: Jan Bijvank