Hoe snel iets kan veranderen, werd duidelijk in de 'Ode aan Vorden' bij de vraag die men Geurt Harmsen vijf jaar geleden stelde: ‘Hoe denk jij dat Vorden er over 25 jaar uit zal zien?’ Antwoord: ‘Ik denk dat er over 25 jaar in Vorden nog in één kerk wordt gekerkt’. Foto: PR

Hoe snel iets kan veranderen, werd duidelijk in de 'Ode aan Vorden' bij de vraag die men Geurt Harmsen vijf jaar geleden stelde: ‘Hoe denk jij dat Vorden er over 25 jaar uit zal zien?’ Antwoord: ‘Ik denk dat er over 25 jaar in Vorden nog in één kerk wordt gekerkt’. Foto: PR

Opnieuw veel waardering voor ‘Ode aan Vorden’

Cultuur

‘Over twee dagen is het morgen gisteren’

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Paaszaterdag werd ‘s avonds in het Kulturhus de documentaire ‘Ode aan Vorden’ na de succesvolle première in 2017 na vijf jaar herhaald zoals destijds werd beloofd. De grote zaal van het Kulturhus was destijds negen middagen en avonden tot de nok toe gevuld met kijkers uit Vorden en omstreken. Zaterdagavond was de zaal opnieuw goed gevuld. Zondagmiddag 24 april (14.00 uur) kan men in het Kulturhus de ode nog eenmaal opnieuw bewonderen. Er zijn nog toegangskaarten bij de Bruna in Vorden verkrijgbaar of online te bestellen via het e-mailadres odenaanvorden@gmail.com.

De documentaire ‘Ode aan Vorden’ is nooit uitgebracht op dvd of online gezet. Er werd destijds en ook nu weer gekozen voor samen kijken naar een scherm van zes meter breed. In tweemaal 45 minuten maakten de kijkers opnieuw een reis door de buurtschappen en langs en soms zelfs tot in de kastelen die Vorden rijk is.

Ook het bonte culturele leven van Vorden met zijn tientallen verenigingen en clubs werd destijds in beeld gebracht. Voordat de documentaire werd vertoond, liet initiatiefnemer Fons Rouwhorst het publiek weten dat het over twee dagen morgen gisteren is. “Het lijkt dat de tijd steeds sneller gaat naarmate je ouder wordt. En naarmate je ouder wordt, wordt dat stuk van morgen steeds korter en dat stuk van gisteren steeds langer. Toen ik ‘in mijn gisteren van 2014’ het idee kreeg om een documentaire te maken over Vorden, had ik niet kunnen bedenken dat we vijf jaar geleden zoveel avonden de ode konden draaien. 27 januari 2022 was het exact vijf jaar geleden dat we voor het eerst de dorpsdocumentaire vertoonden. De film is een tijdsbeeld en wordt naarmate de tijd verstrijkt, denk ik steeds interessanter. Dit omdat we ons bij het maken van de documentaire ook gefocust hebben op onderwerpen die waarschijnlijk over een aantal jaren zijn verdwenen. Je raakt snel gewend aan dingen die er niet meer zijn en waar je ook nooit meer aan denkt totdat je het terugziet: bijvoorbeeld een telefooncel. Andere voorbeelden: een geldautomaat, dam- en schaakverenigingen in zaaltjes. Hoe snel iets kan veranderen en dat de verandering vaak veel sneller gaat dan je denkt, wordt duidelijk bij de vraag die we Geurt Harmsen vijf jaar geleden stelden: ‘Hoe denkt jij dat Vorden erover 25 jaar uit zal zien?’ Antwoord: ‘Ik denk dat er over 25 jaar in Vorden nog in één kerk wordt gekerkt’. We zijn nu in 2022 en het ziet er naar uit dat deze voorspelling eind van dit jaar al uit zal komen.”

Opmerkingen
Fons Rouwhorst en zijn medewerkers aan de ode kregen vijf jaar geleden ook een aantal opmerkingen. Eén van die opmerkingen was dat het interview met Hans Krabbenborg (in het dialect) voor een aantal mensen niet te volgen bleek te zijn. “Vandaar dat we sommige scenes hebben ondertiteld. Steeds meer mensen van buiten Vorden komen hier wonen. Dit geeft mij tevens de gelegenheid om de gastheren van vanavond, Ziyad en Hassan uit Syrië te bedanken voor hun bijdrage. Ziyad woont zes jaar in Vorden en voelt zich steeds meer Vordenaar”, zo liet Rouwhorst weten.

Moeilijk
Waar wat moeilijker aan te wennen was, en zeker voor de nabestaanden, was dat er in deze film een aantal personen, oud en jong, de afgelopen vijf jaar zijn overleden. Fons Rouwhorst: “Voor hen een schrale troost dat zij op deze manier toch nog aanwezig zijn en zullen blijven in de documentaire.”