Winst voor Victor Steeman die geflankeerd wordt door Samuel Di Sore en Mirko Gennai. Foto: Henk Teerink

Winst voor Victor Steeman die geflankeerd wordt door Samuel Di Sore en Mirko Gennai. Foto: Henk Teerink

Winst voor Victor Steeman bij WK Superbikes Assen

Sport

ASSEN - Het was zaterdag op het TT Circuit Assen een mooie dag voor de Nederlandse motorsport. In de World Superbike klasse keerde Michael van der Mark terug na zijn vervelende blessure, in de World Supersport klasse streed Glenn van Straalen mee voor de overwinning en in de World Supersport 300 klasse wist Victor Steeman zijn tweede zege in zijn carrière te behalen.

Na een goede eerste dag op het TT Circuit Assen was Hamove-lid Steeman zaterdagochtend in de Superpole sessie het snelste. Dit betekende zijn vierde pole in de World Supersport 300 klasse. Daarvan behaalde hij er twee op het TT Circuit Assen. ‘s Middags in race 1 maakte de MTM Kawasaki coureur optimaal gebruik van zijn startpositie en ging hij als leider de eerste bocht in. Steeman probeerde meteen te ontsnappen maar Samuel di Sora slaagde erin zijn tempo te volgen. Daarachter waren de coureurs met elkaar in gevecht waardoor er al gauw een gat ontstond tussen het leidende tweetal en de rest.
Het werd een spannende strijd tussen Steeman en Di Sora waarbij de Spanjaard hem in het snelle stuk van Duikersloot naar de Geert Timmerbocht steeds wist in te halen. Dit zorgde ervoor dat hij steeds als leider over start/finish kwam dus moest Steeman met een plan komen om als eerste uit de GT te komen. In de laatste ronde viel alles op zijn plaats. Ter hoogte van het Meeuwenmeer kwam Steeman langszij. Het gat was groot genoeg waardoor de Nederlander voor eigen publiek als winnaar over de streep kwam. Zijn tweede WorldSSP 300 zege tot dusver.

Strategie
Victor Steeman: “Dit is geweldig, hier in Assen winnen is gewoon fantastisch. Er zijn veel fans hier en dat geeft een supergevoel. De race was goed, ik probeerde vanaf het begin meteen weg te rijden en dat lukte maar (Samuel) di Sora kon mij volgen. Dat was geen probleem voor mij want we werkten goed samen met de slipstream. De laatste paar ronden had hij, zoals hij zelf zei, de verkeerde strategie dus dat pakte voor mij goed uit. Maar ik had mijn eigen strategie en die zal ik zondag opnieuw proberen uit te voeren. Ik denk dat we weer kunnen winnen. In het duel met Di Sora had ik het gevoel dat ik in de eerste drie sectoren beter was en dat hij in de laatste sector de overhand had. Maar ik probeerde gewoon zoveel mogelijk op kop te rijden. Ik zag dat het verschil naar de groep daarachter steeds groter werd. In de laatste paar ronden wilde ik kijken waar hij het liet liggen en in een aantal bochten reed ik andere lijnen. Ik bleef geduldig tot het einde en mijn plan was eigenlijk om hem pas in Ramshoek in te halen maar dat was al niet meer nodig.”
Zondagmiddag werd de tweede race verreden, over veertien ronden. Victor Steeman mocht opnieuw van pole position vertrekken. Hij was het beste weg en probeerde net als in de eerste race meteen een voorsprong te pakken. Deze keer lukte dat niet en bleef er een kopgroep van acht rijders bij elkaar. Doordat deze rijders volop met elkaar aan het strijden waren werd de groep alsmaar groter.
Steeman viel in de eerste helft wat terug in de groep. Zijn MTM Kawasaki teamgenoot Yuta Okaya deed in deze fase veelal het kopwerk. Met nog drie ronden te gaan leek Steeman even een probleem te hebben, want hij zakte ineens terug naar de staart van de groep op een zeventiende plaats. Achteraf bleek dat te wijten aan technische issues. In de laatste ronde ging het er stevig aan toe. Hugo de Cancellis kwam uiteindelijk als eerste over de finish, tweeduizendste voor Alvaro Diaz. Okaya pakte de laatste podiumplaats voor Bruno Ieraci en Gabriele Mastroluca. Steeman vocht zich in de slotfase toch nog terug naar een achtste plaats.

Superbikes
Bij de Superbikes wist de Noord-Ier Jonathan Rea de eerste race op zaterdag te winnen evenals de sprintrace op zondag. De Spanjaard Alvaro Bautista won de tweede race op zondag. De Zwitserse coureur Dominique Aegerte won zowel op zaterdag en zondag de races in de World Supersport voor het Nederlandse Ten Kate Yamaha Racing. Yamaha EAB rijder Glenn van Straalen werd op zaterdag tweede net achter Aegerte. Helaas kwam van Straalen tijdens de race op zondag ten val.
Aankomend weekend zijn in Hengelo Gld de jaarlijkse wegraces op de Varsselring.