Danseres Conchita Boon brengt de flamenco vol vuur. Foto: Clemens Boon
Danseres Conchita Boon brengt de flamenco vol vuur. Foto: Clemens Boon clemens boon

Flamencodanseres Conchita Boon met zes Spaanse musici in Kulturhus Ruurlo

Traditionele flamenco met een eigentijdse ‘touch’

RUURLO - Flamencodanseres Conchita Boon komt op zaterdag 14 mei naar Ruurlo met zes Spaanse musici. Zij treden daar op in de theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5. De voorstelling begint om 20.00 uur. 

De jonge, temperamentvolle flamencodanseres Conchita Boongeboren in Amsterdam, begon al op haar vijfde met dansen en trok zodra het kon naar Andalusië om het vak te leren van grootheden als Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, Farruquito, Javier Latorre en anderen. In Spanje trad zij onder andere op in bekende Tablaos in Andalusië als El Morato, La Guajira en El Higueral. Nu combineert ze in haar dans die traditie met een eigen zoektocht naar vernieuwende bewegingen en choreografieën. In Nederland werkt zij veel samen met de flamencogitarist Eric Vaarzon Morel met wie zij recentelijk optrad in het bekende muziekprogramma Vrije Geluiden. Maar op 14 mei brengt ze zes gerenommeerde flamenco-specialisten mee.

Veilig
De voorstelling waarmee zij naar Ruurlo komt, heet Nadie Puede Verte (Niemand kan je zien) en is gebaseerd op een tekst uit het boek ‘Maar buiten is het feest’ van Arthur Japin: “Er zijn slechts twee plekken waar je niets kan overkomen, dat leerden we reeds van jongs af aan. Je bent volkomen veilig in het donker, wanneer niemand je kan zien, én in het felle licht van de schijnwerpers, waar niemand jou kan ontgaan.”
In deze heel beeldende flamencovoorstelling, die een aaneenschakeling is van verhalen en waarin licht en donker een belangrijke rol spelen, komen talentvolle artiesten met verschillende artistieke achtergronden samen. De traditionele flamenco vormt de basis, maar deze krijgt een eigentijdse ‘touch’ mee. Conchita laat zich voor haar voorstellingen inspireren door gebeurtenissen uit haar eigen leven en vertaalt die naar het podium. Zij zoekt in haar dansen naar vernieuwende vormen en werkt veel vanuit improvisaties, zonder haar leermeesters en de flamenco te verloochenen.

Conchita brengt een band mee die bestaat uit een inspirerende mix van zeer gerenommeerde, ervaren flamencomusici en een aantal die net zo jong en veelbelovend zijn als zijzelf: Falu de Cádiz (zang), Diogo Carvalho (percussie), Jeff Heijne (flamencogitaar), Daniel Lottersberger (basgitaar), Fernan Mejuto (electronische muziek en accordeon),
Manuel Pinzon (drums), Curro Trafalgar (licht & geluid).

Voorafgaande aan de voorstelling geeft Conchita een workshop flamencodansen van 17.00 tot 18.00 uur. Liefhebbers van deze dans kunnen zich inschrijven via www.kunstkringruurlo.nl.