De Hackforter Watermolen. Foto: Harmjan Warringa

De Hackforter Watermolen. Foto: Harmjan Warringa

Wandelen van de Hackfortsche naar de Hackforter molen

Cultuur

VORDEN - Tijdens het Nationale Molen Weekend op 14 en 15 mei is een groot aantal molens in Nederland geopend voor het publiek. Vorden telt drie molens waarvan er twee een lange historie gemeen hebben: de Hackforter Watermolen en de Hackfortsche Windmolen. De watermolen staat op het landgoed Hackfort en draait in de Hackfortsche Beek.(ook wel Vordense of Baakse Beek geheten). De windmolen stond ooit ook op het landgoed Hackfort maar is intussen omringd door de sindsdien gebouwde huizen van de molenwijk.

Ter gelegenheid van de open molendagen is een wandeling uitgezet tussen de twee molens. De route start bij de Hackfortsche windmolen op Het Hoge 66. Daar wordt de deelnemers verteld hoe deze molen werkt op wind en zij krijgen er een rondleiding. Vervolgens gaan zij op pad voor de tocht naar de watermolen. Deze wandeling is, uit en thuis, circa 5 km. Bij de watermolen van Hackfort krijgen de wandelaars ook uitleg over deze molen. Zowel de wind- als de watermolen malen graan. De één op windkracht en de ander op de kracht van stromend water. Maar dan moet er wel water of wind zijn. Na afloop kunnen de wandelaars genieten van een pannenkoek van echt molenpannenkoekenmeel. Ook de moeite waard is een bezoek aan de groente- en kruidentuin die hoort bij het restaurant. Nog een aanrader: ga vooral ook even het bruggetje bij de watermolen over om de stinzenplanten op de linker oever van de beek te bewonderen.
De wandeling en een bezoek aan de molens is heel geschikt voor kinderen met begeleiding. De hele wandeling en een beschrijving van alle landgoederen aan de beek staan in de brochure die de wandelaars meekrijgen. De kosten voor de brochure en één pannenkoek zijn samen 1 euro.
De tour vanaf Het Hoge 66 begint om 10, 11 en 12 uur.

De Hackfortsche Windmolen. Foto: Harmjan Warringa