Jongeren uit 2008 krijgen MenACWY-vaccinatie

Zorg

VORDEN/REGIO - Jongeren die geboren zijn in 2008 ontvangen dit voorjaar een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. GGD Noord- en Oost-Gelderland geeft deze MenACWY-vaccinatie op 12 mei van 10.00 tot 16.45 uur. Dat gebeurt in sporthal ’t Jebbink, ’t Jebbink 13 in Vorden.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Van deze meningokok-bacterie bestaan meerdere varianten, waarvan de typen A, B, C, W en Y de bekendste zijn. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neus-keelholte zonder dat de drager er ziek van hoeft te zijn. Je kunt dan wel een ander besmetten. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen.

Inhaalvaccinaties
Dit voorjaar worden ook inhaalvaccinaties gegeven voor DTP-BMR, HPV en andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Voor kinderen onder de 18 jaar die één van deze vaccinaties gemist hebben en deze alsnog willen halen kan men contact opnemen met GGD Noord- en Oost-Gelderland via tel. 088-4433100 (werkdagen tussen 8 en 12 uur). Tijdens deze ronde worden geen coronavaccinaties gegeven.
Meer informatie over de meningokokken-prik is te vinden op de eerste website. Antwoorden op algemene vragen over vaccinaties staan op de tweede website.


www.rivm.nl/meningokokken
www.rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen