Re-enactment Achterhoek rondom het Heidehuus

HALLE-HEIDE - Van 13 t/m 15 mei wordt in Halle-Heide de vrijheid gevierd met verschillende re-enactment acts rondom het Heidehuus.

Re-enactment is een soort van interactieve geschiedenisles, waarmee je live meegevoerd wordt naar de geschiedenis. Zo beeld de re-enactmentgroep De Klondikes de Amerikaanse luchtlandingstroepen uit zoals die ons tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijd hebben. 

Zeker uniek is dat je hen hierbij ziet in de originele kleding, voertuigen, wapens en velduitrusting uit de oorlog. Je wordt als bezoeker mee teruggevoerd naar het jaar van de bevrijding, en maakt kennis met alle facetten van het soldatenleven: van ‘gewone’ soldaat tot veldkeuken. Zie live hoe er gemarcheerd en gedrild wordt.

Om niet alleen te kijken vanuit het perspectief van de geallieerden, neemt de Dutch Re-enactment Group ’40-’45 je op 14 en 15 mei mee naar de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog en laat je, naast de kant van de geallieerden, de oorlog ook vanuit het Duitse perspectief zien. 

Zo krijg je een zo goed en realistisch mogelijk beeld van de oorlog in al zijn facetten. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van originele materialen en voorwerpen. 

Maak kennis met onder andere de Duitse Infanterie, Luftwaffe, Feldpolizei die tegenover het Britse Fighting Fourth No.4 Army Commando, Canadese Royal Winnipeg Rifles en Amerikaanse 104th US Infantry Division Reconaissance Troop staan.

Ook de Dames en Heren van Toen zijn aanwezig om iedereen te laten zien en ervaren hoe leven van de Nederlandse burger was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achterhoek Bevrijd is vrij toegankelijk en geschikt voor jong en oud. 

Openingstijden:
Het educatief programma op 13 mei is alleen toegankelijk voor deelnemende scholen. Op 14 mei is het terrein geopend van 10.00 tot 17.00 uur, 15 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Lest we forget.


www.achterhoek
bevrijd.nl