Het podium in Loket met Hermans en Musset als winnaar, Veldman/Janssens (links) als tweede en Van Werven/van den Bogaard als derde. Foto PR
Het podium in Loket met Hermans en Musset als winnaar, Veldman/Janssens (links) als tweede en Van Werven/van den Bogaard als derde. Foto PR

Koen Hermans wint Grand Prix van Tsjechië

Achterhoekse zijspan-crossers terug in de race

Door Willy Hermans  

HENGELO - Nadat twee seizoenen door corona grotendeels in het water vielen, was er eindelijk weer succes voor de Hengelose zijspancrosser Koen Hermans. Met de Fransman Nicolas Musset in de bak won het team de Grand in het Tsjechische Loket door de eerste manche te winnen en in het vervolg als tweede te eindigen.

Ook andere Achterhoekse zijspancrossers deden het goed en waren te zien in de Top 10 van het dagklassement op de posities 3 (Van Werven), 6 (Keuben) en 10 (Willemsen). En dat was goed nieuws nadat het eerder op een rampseizoen leek uit te draaien bij de eerste Grand Prix in Markelo toen Daniƫl Willemsen door een beenbreuk lange tijd leek uitgeschakeld, Koen Hermans niet aan de start mocht verschijnen van de artsen en Van Werven na een crash ernstig geblesseerd met een ambulance werd afgevoerd.

In Loket stonden ze allemaal weer achter het starthek. Willemsen/Lebreton pakten zelfs kopstart en daarmee bewees Willemsen dat hij nog niet is afgeschreven. Favoriet Bax/Cermak pakte al snel de koppositie, na een paar ronden achtervolgd door Hermans/Musset die na de start nog negende lagen. Daarachter Van Werven/Van den Boogaart, en Willemsen/Lebreton. Een andere favoriet Vanluchene/Bax had toen het strijdtoneel al door pech verlaten en Veldman/Janssen waren achterop geraakt door een afgeslagen motor.
Na verloop van tijd bleken Hermans/Musset meer snelheid te hebben dan Bax/Cermak, liepen zienderogen in en wisten in de laatste ronden hen te passeren en zo de eerste manche te winnen, waar ze na alle pech dolblij mee waren. Van Werven/Van den Bogaart eindigden op een prima derde plek. Ook Keuben/Badaire en Leferink/Beleckas deden het fantastisch met een vijfde en negende plaats. Daartussen wisten Willemsen/Lebreton als zevende over de meet te gaan.

In de tweede manche gingen Veldman/Janssens als snelste weg, maar werden even later gepasseerd door Bax/Cermak. Veldman/Janssens bleven wel lange tijd in het spoor van de leiders. Tot de laatste ronden toen Veldman/Janssens alsnog de koppositie pakten en niet meer afstonden. Daarachter wisten Hermans/Musset op te schuiven naar de derde plaats door Vanluchene/Bax in te halen. Bax/Cermak leken op de dagwinst af te stevenen, maar kwamen op het allerlaatste moment stil te staan, waardoor Hermans/Musset als tweede finishten. Daarmee was ook de winst van deze Grand Prix binnen. Vanluchene/Bax waren het derde team dat werd afgevlagd. Van Werven/van den Bogaart werden dit keer zevende, maar dat was toch voldoende voor een podiumplaats van het dagklassement. Keuben/Badaire pakte nu de achtste plaats, Willemsen/Lebreton de 14e. Leferink/Beleckas de 22e. Wisselink/Tournier bleven buiten de punten.

In de strijd om het WK-klassement is de spanning nu terug. Achter Bax/Cermak volgen Varik/Kunnas, Van Werven/Van den Bogaart en Veldman/Janssens op korte afstand. Hermans/Musset staan nu zevende. De volgende Grand Prix is op 26 juni in het Belgische Lommel.

Dagklassement Loket: 1. Hermans/Musset 47 punten, 2. Veldman/Janssens 34 p., 3. Van Werven/van den Bogaart 34 p., 4. Prunier/Prunier 30 p., 5. Varik/Kunnas 29 p., 6. Keuben/Badaire 29 p., 8. Bax/Cermak 24 p., 10. Willemsen/Lebreton 21 p., 15. Leferink/Beleckas 12 p.
Tussenstand WK-klassement na twee races:1. Bax/Cermak 74 p., 2. Varik/Kunnas 71 p., 3. Van Werven/van den Bogaart 67 p., 4. Veldman/Janssens 66 p., 5. Wilkinson/Millard 55 p., 6. Keuben/Badaire 49 p., 7. Hermans/Musset 47 p., 19. Willemsen/Lebreton 21 p., 22. Leferink/Beleckas 12 p., 26. Wisselink/Tourbier 5 p.