Melkveehouder Dick Looman hoopt op veel nieuwsgierige vragen. Foto: PR

Melkveehouder Dick Looman hoopt op veel nieuwsgierige vragen. Foto: PR

Vlinderexcursie en loeren bij boeren in
gemeente Bronckhorst

VORDEN/ZELHEM - Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) viert dit jaar haar 10-jarig jubileum en organiseert allerlei gratis activiteiten voor boeren, burgers en buitenlui. In de maand juni is er van alles te beleven in gemeente Bronckhorst, waaronder een vlinderexcursie in Vorden en een rondleiding over een natuurinclusieve boerderij in Zelhem.

Wie eens wil kijken hoe het er echt aan toe gaat op een boerderij, kan op bezoek bij Dick Looman, voorzitter van VALA. Hij geeft op zaterdag 11 juni een rondleiding op zijn bedrijf. Daar laat hij zien wat hij allemaal doet voor het vergroten van de biodiversiteit en legt hij uit waarom hij deze keuzes heeft gemaakt. Dick: “Als VALA is ons cursusaanbod normaal gesproken gericht op deelnemers aan de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, dan gaat het echt om kennis over ontwikkeling van kruidenrijk grasland of de mogelijkheden voor bodemverbetering. Erg mooi dat we in ons jubileumjaar ook de ruimte hebben om ‘burgers en buitenlui’ meer te laten zien van de natuur op boerenland. Ik leid hen graag rond op mijn bedrijf en hoop op veel nieuwsgierige vragen!”

Op woensdagmiddag 22 juni is er een excursie gericht op dagvlinders. Onder leiding van ecoloog Jan Stronks is een wandeltocht uitgezet van circa 2,5 uur in de omgeving van Vorden. Onderweg wijst hij de deelnemers op specifieke vlinders van het boerenland, hun optimale leefomgeving en bij welke beheermaatregelen ze het meest baat hebben.

Online aanmelden
Wie wil deelnemen aan een of beide excursies, of aan een van de andere activiteiten die VALA dit jaar organiseert, kan zich aanmelden via de pagina Activiteiten op www.de-vala.nl.

Het icarusblauwtje is een algemene vlinder die voorkomt op kruidenrijke graslanden en ruigten. Foto: Jan Stronks