Samen met burgemeester Marianne Besselink onthult Simon Malin het oorlogsmonument. Foto: Sander Grootendorst

Samen met burgemeester Marianne Besselink onthult Simon Malin het oorlogsmonument. Foto: Sander Grootendorst

Linde herdenkt WO II-crash samen met nabestaanden

Maatschappij Linde Vorden

LINDE - Waarin een kleine buurtschap groot kan zijn… Op de dag af tachtig jaar nadat een Engels vliegtuig was neergestort in Linde onthulden Simon Malin, kleinzoon van een van de vijf bemanningsleden, en burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst een steen met de namen van de vijf bemanningsleden. “Ze gaven hun leven voor onze vrijheid.”

Door Sander Grootendorst

“We kenden Vorden, want daar is grootvader begraven. Maar van Linde hadden we nog nooit gehoord. Zelfs toen ons was verteld dat de crash hier plaatsvond, konden we ons er geen voorstelling van maken. We hadden geen idee dat het landschap hier zo mooi is. Wat een tegenstelling hè? De verschrikkelijke gebeurtenis en het mooie landschap.”

Dat zei Katherine Malin, echtgenote van Simon, na afloop van de plechtigheid. Katherine toonde zich ontroerd door de grote belangstelling voor de omgekomen strijders, na al die jaren. “Het maakt ons nederig.”

Dat er zoveel mensen waren, zette de toespraak van burgemeester Besselink kracht bij: “Het neerstorten van het vliegtuig heeft natuurlijk een enorme impact op jullie familie”, zei ze, zich richtend tot Simon, Katherine, Deborah (Simons zus) en Margaret (schoondochter van het slachtoffer). “We hopen dat jullie het grote verdriet nu een plek kunnen geven in jullie familiegeschiedenis. Maar ook op de plaatselijke gemeenschap heeft het een impact gehad, die nu nog voelbaar is.”

Diepe sporen
Freerk Boekelo, zelf Lindenaar, leidde de bijeenkomst. Hij is mede-samensteller van het onlangs verschenen boek waarin de twintig geallieerden worden herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de toenmalige gemeente Vorden zijn gevallen. Tijdens de plechtigheid reikten hij en co-auteur Robert Ellenkamp de Engelstalige versie aan de nabestaanden uit.

“De gebeurtenis van destijds heeft diepe sporen, beter gezegd: diepe wonden nagelaten bij de families van de slachtoffers. We hebben de pijn niet gevoeld die u heeft doorstaan”, zei Boekelo – wiens woorden door dochter Fieke in het Engels werden vertaald.
Meeleven met die gevoelens deden de Lindenaren wél. Ze probeerden zich in te denken hoe het moet zijn om je vader nooit te hebben gekend omdat hij in de oorlog is gesneuveld. Peter Arthur Gordon Malin was pas getrouwd en zijn jonge vrouw was zwanger van een zoon – de latere vader van Simon en Deborah. Die vader, Michael, kon om gezondheidsredenen niet naar Nederland komen. “We gaan hem uiteraard vertellen wat we hier allemaal hebben gezien en gehoord”, zei schoondochter Katherine. “Als kind had Michael een landkaart waarop hij Vorden omcirkelde: daar ergens had zijn vader zijn laatste adem uitgeblazen. Hij heeft zich altijd afgevraagd wat er precies is gebeurd. Nu weten we het. Dat is zeer belangrijk voor ons.” Ze las een boodschap van Michael aan de Vordenaren en Lindenaren voor: “Dank aan allen dat jullie zo goed voor mijn vader en voor de overige bemanning hebben gezorgd.”
De bevolking deed dat vanuit het besef dat de vijf “hun leven hebben gegeven voor de vrijheid”, zoals burgemeester Besselink benadrukte.

Peter Malin, Frank Cooke, James Holmes, Raymond Catley en Ronnie Peel kwamen terug van een bombardement op Keulen waaraan ze hadden deelgenomen. Onbekend is waarom ze van hun koers waren afgeweken tot boven De Wiersse bij Ruurlo. Daar haalde een Duitse nachtjager de Vickars Wellington neer. Het vliegtuig verloor diverse brokstukken en ging in vlammen op ter hoogte van wat nu Lindeseweg 26 is.
Waar tachtig jaar later, op 31 mei 2022, een monument zou worden onthuld, waarbij Harmonie Vorden het Britse, Canadese en Nederlandse volkslied zou spelen. Waar alleen de felle wind nog geluid zou maken tijdens de minuut stilte die het publiek, jong en oud, in acht zou nemen.

Waar vier nabestaanden, naar Linde gereisd vanuit Market Harborough in de Engelse Midlands, een lange zoektocht konden afsluiten. Waar voortaan jaarlijks een herdenking zal worden gehouden. Maar vast ook dagelijks: iedereen die hier langsfietst of -wandelt kan even stilstaan bij het gruwelijke voorval van toen. En de vrede koesteren waaraan de vijf hebben bijgedragen.

De namen en foto’s staan met begeleidende tekst op een flink uit de kluiten gewassen zwerfsteen. De steen en het verhaal hebben eindelijk hun plaats gekregen. In Linde en in Market Harborough.

Mede-samensteller Freerk Boekelo reikt de Engelstalige versie van het boek ‘De twintig geallieerde gezichten van Vorden’ uit aan (v.l.n.r.) Katherine, Deborah, Simon en Margaret. Foto: Sander Grootendorst
Burgemeester Besselink legt bloemen neer bij de zojuist onthulde gedenksteen. Fieke en Freerk Boekelo kijken toe. Foto: Sander Grootendorst