Laura, die voor haar kind besloot te stoppen met roken. Foto: Rijksoverheid
Laura, die voor haar kind besloot te stoppen met roken. Foto: Rijksoverheid

Grote groep kinderen onbeschermd tegen schadelijke tabaksrook

Campagne PUUR Rookvrij maakt gevaren van roken zichtbaar aan ouders

REGIO - Meer dan 1 miljoen ouders met thuiswonende kinderen rookt. Bijna de helft van de rokende ouders rookt wel eens binnen en 23% doet dat waar kinderen bij zijn. Een grote groep kinderen is dus onvoldoende beschermd tegen schadelijke tabaksrook. Ook bij buiten roken, komen kinderen in aanraking met stoffen uit tabaksrook. De campagne PUUR rookvrij maakt de gevaren van (mee-)roken voor kinderen zichtbaar aan ouders. Daarnaast is het belangrijk dat zorgprofessionals dit met ouders bespreken.

Derdehands rook is ook schadelijk
Buiten of op een plek roken waar kinderen het niet kunnen zien, is ook schadelijk voor kinderen. Veel mensen weten dat niet. Stoffen die uit tabaksrook komen, blijven namelijk achter op de huid, haren, kleding, vloer of speelgoed. Dit wordt derdehands rook genoemd die ook kan worden ingeademd, ingeslikt of aangeraakt. Derdehands rook is schadelijk omdat deze voor een deel uit dezelfde gevaarlijke stoffen bestaat als sigarettenrook. Jonge kinderen hebben een groter risico om deze schadelijke stoffen op te nemen. Zij raken namelijk meer aan, stoppen dingen in hun mond, hebben een dunnere huid en worden vaker opgetild, ook door mensen die net hebben gerookt.

Rookbrij opgroeien
De campagne PUUR rookvrij van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daagt rokers uit een serieuze stoppoging te doen. Op dit moment richt deze campagne zich specifiek op ouders met jonge, thuiswonende kinderen. Zo worden ouders bewust van de gevaren van roken voor kinderen zoals het ontwikkelen van luchtwegklachten. Door de campagne worden ze op een positieve manier aangezet om te stoppen met roken. Een rookvrije generatie in 2040 begint bij kinderen die rookvrij opgroeien. De kans dat kinderen gaan roken wordt een stuk kleiner als ouders niet roken.


puurrookvrij.nl