Piet de Bie en John Wolthuis van ZutphenEnergie zijn de organisatoren van de Experience Day op zaterdag 18 juni. Foto: Jeroen Jazet.

Piet de Bie en John Wolthuis van ZutphenEnergie zijn de organisatoren van de Experience Day op zaterdag 18 juni. Foto: Jeroen Jazet.

Elektrische personenauto's én bestelauto's uitproberen op tweede Experience Day

ZUTPHEN - Met de beschikbaarheid van 17 verschillende elektrische bestelauto's is de tweede Experience Day op zaterdag 18 juni in Zutphen óók interessant voor ondernemers, bedrijven en organisaties. Particulieren kunnen die dag op het parkeerterrein bij FC Zutphen liefst 32 verschillende elektrische personenwagens bekijken en uitproberen tijdens een korte proefrit op de rondweg.

Door Rudi Hofman

Bij de eerste Experience Day in oktober 2021 stelden dealers 25 verschillende elektrische personenauto's voor een proefrit beschikbaar. Destijds bedroeg het aantal ingeplande proefritten 230. Op de dag zelf meldden zich nog een beperkt aantal belangstellenden spontaan aan. Organisatoren John Wolthuis en Piet de Bie van energiecoöperatie ZutphenEnergie verwachten dat zowel het aantal voorinschrijvingen als het aantal mensen dat zich tijdens het evenement meldt, hoger zal liggen. "We hebben immers meer aanbod en zitten nu qua weersomstandigheden in een gunstiger seizoen", zegt Wolthuis.

'Uniek evenement'
De toevoeging van elektrische bestelauto's ("bijna alle bekende merken zijn vertegenwoordigd") maakt de Experience Day volgens de organisatoren tot een uniek evenement voor Oost-Nederland. Door de extreme brandstofprijzen, het feit dat bestelauto's met een verbrandingsmotor binnen afzienbare tijd in veel binnensteden niet meer welkom zijn en de steeds groter wordende actieradius van elektrische bestelauto's maakt de aanschaf of het leasen ervan interessant.

Wolthuis: "Er bestaat wel een groot verschil tussen het rijden in de zomer en winter, maar de gemiddelde actieradius varieert nu van ongeveer 100 tot 300 kilometer op een volgeladen accu. Dat is voldoende voor 90 procent van de gebruikers. Neem als voorbeeld DHL. Dat rijdt al heel lang elektrisch, eerst met Mercedes en de laatste jaren vooral met Toyota." De nieuwprijs van een elektrische bus is op het eerste oog stevig, maar door subsidies, lage onderhoudskosten en lagere ‘brandstofkosten’ zijn de zogenoemde total cost of ownership (TCO) vrijwel gelijk aan die van een reguliere bus. Zo blijkt uit recent onderzoek naar elektrisch goederenvervoer.

C02-voetafdruk
Doelstelling van de Experience Day is mensen kennis te laten maken met het almaar groeiende aanbod van elektrische auto's en bestelauto's. De Bie: "We zijn geen reclamepodium voor een merk of voor een dealer, maar we proberen vooral dat gedeelte van de mogelijkheid om je eigen CO2-voetafdruk te verlagen in beeld te brengen."

"Je zou je kunnen afvragen waarom ZutphenEnergie zich bemoeit met een dossier als elektrisch vervoer. Voor zowel John als voor mij geldt dat we zijn ingestapt met als doel particuliere huishoudens te adviseren over de mogelijkheden om energie te besparen. We hebben dat doorgetrokken naar elektrisch vervoer omdat dat particulieren ook de gelegenheid geeft om individueel en onafhankelijk invloed uit te oefenen op het gebruik van fossiele brandstoffen. Je kunt dus in het verlengde van wat je in je eigen huishouden doet ook in het vervoer en transport doen", zegt de medeorganisator.

Informatieavond
Ondernemers die interesse hebben in een elektrische bestelauto én een elektrische personenauto kunnen zich voor een mini-proefrit in beide types voorinschrijven via: www.zutphenenergie.nl/inschrijven. Op donderdag 9 juni is er een speciale informatieavond over elektrische bestelauto's, Op deze bijeenkomst, die 19.30 uur begint in de Energiewinkel aan Overwelving 10 in Zutphen, komen onder meer het huidige aanbod aan modellen, subsidies, kosten bij leasen/kopen, de regelgeving en de ervaringen van gebruikers aan bod. Aanmelden kan via genoemde website. Dinsdag 7 juni is er een informatieavond over elektronische personenwagens.

Piet de Bie en John Wolthuis hebben er alle vertrouwen in dat de Experience Day op 18 juni logistiek gezien soepel zal verlopen. Het parkeerterrein van FC Zutphen is heel ruim en door in tijdsblokken te werken, blijven opstoppingen en onoverzichtelijke verkeerssituaties naar verwachting ook deze keer uit. De eerste proefritten gaan die zaterdag om 10.00 uur van start en de laatste eindigen rond 16.00 uur.