Michael Malin met het boek waarin het verhaal van zijn vader staat. Foto Simon Malin
Michael Malin met het boek waarin het verhaal van zijn vader staat. Foto Simon Malin

Van Linde naar Leicestershire

Maatschappij Linde Vorden

LINDE/LEICESTERSHIRE - Eindelijk heeft hij het Vordense boek in handen, Michael Malin uit Market Harborough in de Engelse graafschap Leicestershire. Michael is de zoon van Peter Malin, een van de vijf bemanningsleden die op 31 mei 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, omkwamen in hun vliegtuig na terugkeer van een bombardement op het Ruhrgebied. De Vickars Wellington stortte neer in de buurtschap Linde.

Door Sander Grootendorst

Exact tachtig jaar later werd op de plek des onheils een gedenksteen onthuld. Een uitgebreid bericht over de plechtigheid stond vorige week in Contact. Freerk Boekelo overhandigde toen aan vier nabestaanden van Peter Malin de Engelstalige versie van het boek dat hij samen met Robert Ellenkamp maakte, getiteld ‘De twintig geallieerde gezichten van Vorden’. Kleinzoon Simon en zijn vrouw Katherine betuigden hun spijt dat Michael Malin om gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn. “Maar thuis gaan we hem alles over vandaag vertellen.” Michael werd een half jaar na de dood van zijn vader geboren: hij heeft altijd willen weten wat er nu precies is voorgevallen op die fatale datum.

Eenmaal terug in Market Harborough gaf Simon het boek aan zijn vader. Hij maakte een foto van dat historische moment en stuurde die naar Freerk Boekelo. Met toestemming van Michael en Simon mag de foto worden gepubliceerd. Simon schrijft: “Ik heb er samen met Michael in gebladerd, hij begreep het.” De Engelsen kregen in Linde ook nog enkele brokstukken mee van het verongelukte vliegtuig. “Mijn vader hield het stuk dat ik bij me had vast. Hij dankt jullie allemaal hartelijk.”

In het boek geven Boekelo en Ellenkamp de twintig in Vorden en omgeving omgekomen geallieerden een gezicht: over elk van hen is informatie verzameld, steeds voorzien van een foto.