Tijdens de repetities waren er de afgelopen weken al meerdere medewerkers aan het concert met een ‘kippenvelmoment’. Getracht wordt dit ook te bereiken bij de bezoekers van het concert. Foto PR.

Tijdens de repetities waren er de afgelopen weken al meerdere medewerkers aan het concert met een ‘kippenvelmoment’. Getracht wordt dit ook te bereiken bij de bezoekers van het concert. Foto PR. 

‘Een bezoek aan dit unieke concert mag niet gemist worden’

Muziek Vorden

VORDEN – Eindelijk is het dan zover dat het Vrijheidsconcert kan worden uitgevoerd. Zaterdag 25 juni wordt sporthal ’t Jebbink ingericht als een ware concertzaal waar dit unieke concert zal worden uitgevoerd. Het is een samenwerking tussen Harmonie Vorden, het Vordens Mannenkoor, Gospelkoor Inspiration, verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink en zangeres Cleo Vlogman. Tijdens de repetities waren er de afgelopen weken al meerdere medewerkers aan het concert met een ‘kippenvelmoment’. Getracht wordt dit ook te bereiken bij de bezoekers van het concert.

Over het concert aan de hand van een zevental vragen met Wout Dekkers, één van de initiatiefnemers en voorzitter van het organisatie comité.

Wat was het oorspronkelijk idee? Het initiatief komt van de Harmonie Vorden. De oorspronkelijke bedoeling was een Bevrijdingsconcert te organiseren rondom 75 jaar vrijheid. Dit zou begin april 2020 worden opgevoerd. Het idee was om het concert te laten verlopen aan de hand van een verhaallijn waarin 75 jaar in woord, beeld en muziek zou worden uitgebeeld. Dit kon door Corona uiteindelijk niet doorgaan.“

Wie waren erbij betrokken? “Robert Ellenkamp, schrijver van onder ander het boek ‘Oorlog in de Wiersse’ werd gevraagd het verhaal te schrijven. Een projectgroep bestaande uit onder andere Erwin Sportel, Piet Piersma, Henk Sleumer, Rita Boshart, Robert Ellenkamp en Gery Groot Zwaaftink en ikzelf vanuit Harmonie Vorden, begonnen met een brainstormsessie en gaandeweg ontstond een verhaal over 75 jaar vrijheid. Voor iedere fase in deze 75 jaar van vrijheid werd een passend muziekstuk gezocht dat uitgevoerd wordt door harmonie, koren en solisten.”

Wat is de doelstelling? “Doelstelling van de projectgroep is om zoveel mogelijk inwoners van Vorden in de gelegenheid te stellen met elkaar 75 jaar vrijheid te vieren. Er werden verschillende instanties en fondsen aangeschreven om een bijdrage ter beschikking te stellen. De financiële toezeggingen van de gemeente Bronckhorst, Veilingcommissie De Werf, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB-fonds en het Fonds voor de Cultuur Participatie maakten het mogelijk een gratis toegankelijk concert te organiseren in de sporthal. In januari 2020 werd gestart met de uitgifte van de toegangskaarten en de belangstelling was overweldigend, maar toen kwam Corona. En ik moet erbij zeggen dat de kaartjes die toen werden uitgegeven niet meer geldig zijn.”

Was er ook nog een directe link naar de Tweede Wereldoorlog? “De wens was ook nabestaanden van de omgekomen militairen die op de algemene begraafplaats begraven liggen, te betrekken bij de viering van 75 jaar vrijheid. Uiteindelijk is met deze zoektocht gerealiseerd dat de twintig geallieerden die op de algemene begraafplaats liggen, een gezicht hebben gekregen. Freerk Boekelo en Robert Ellenkamp hebben een boek uitgebracht, waarin de levens van deze geallieerden zijn beschreven. Bovendien is er een monument gerealiseerd aan de Strodijk on Linde door Freerk en mijzelf.”

Waarom nu alsnog dit concert? In januari 2022 werden de plannen weer uit de kast gehaald en werd zaterdag 25 juni als nieuwe datum gepland. De oorlog die Rusland op 24 februari in Oekraïne begon, maakte wel dat nagedacht moest worden over het thema. Bevrijding herdenken en vieren in de tijd dat er vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen moeten worden, werd niet passend gevonden. Het thema werd om die reden gewijzigd in Vrijheidsconcert en het verhaal dat tijdens het concert door Gery Groot Zwaaftink wordt verteld is om die reden aangepast.”

Wat kunnen de bezoekers verwachten? “De organisatoren van het Vrijheidsconcert hebben er alles aan gedaan om de inwoners van Vorden in meerdere opzichten een boeiend en afwisselend concert aan te bieden. Het wordt een concert waarin het vieren van vrijheid voorop staat. Een concert van herdenken en gedenken waarin met woord, beeld en muziek het belang van leven in vrijheid gedurende inmiddels 77 jaar wordt uitgebeeld. De gekozen muziek is passend bij het verhaal en zeker voor de ouderen onder ons herkenbaar. Bij een aantal nummers begeleidt Harmonie Vorden één van de beide koren. Voor de pauze zorgt Gery Groot Zwaaftink ervoor dat de tijden van Vorden tijdens de oorlog en bevrijding opnieuw kunnen worden beleefd. Na de pauze staat het concert in het teken van vrijheid en verbondenheid en wat nodig is geweest om deze vrijheid te behouden.”

Hoe kom ik aan kaartjes? “Het concert is weliswaar gratis, maar men dient wel een toegangskaartje hebben om het concert te kunnen bezoeken. Dit om de toeloop in de hand te kunnen houden. Er zijn 500 zitplaatsen beschikbaar. De organisatoren hopen dat alle stoelen deze avond worden bezet en dat de inwoners van Vorden een onvergetelijke avond zullen beleven waar nog lang over nagepraat zal worden. De gratis toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de Bruna. Wees er tijdig bij want op = op. Eveneens zijn hier consumptiebonnen te koop die tijdens de concertavond ingewisseld kunnen worden voor een drankje naar wens. Het concert begint om 20.00 uur en de zaal is voor het publiek open om 19.30 uur. Een bezoek aan dit unieke concert mag niet gemist worden”, zo besluit de enthousiaste Wout Dekkers.