'Bronckhorst heeft minste kilo’s restafval'

HENGELO - Vergeleken bij de omliggende gemeenten doet Bronckhorst het prima op afvalgebied. Wethouder Evert Blaauw complimenteert de inwoners: “We hebben een uitstekend scheidingssysteem én de burgers doen goed mee.”

Dat zei hij bij de introductiebijeenkomst van de beoogde nieuwe wethouders.
Partijgenoot en fractievoorzitter van GBB, Han Pelgrom, zei dat het bedrag dat de gemeente van de afvalstoffenheffing heeft overgehouden (ruim zes ton), mogelijk deels kan ‘terugvloeien naar de burger'. Ook andere omstandigheden dragen aan de gunstige ontwikkelingen bij, zei Blaauw: "Oud papier levert tegenwoordig weer geld op en de afhandeling van kunststofafval verloopt kostenneutraal.” Of dat zo blijft, is de vraag: "We verwachten dat kunststof weer naar twintig, dertig euro per ton gaat.” Daarnaast zijn investeringen nodig, in elk geval voor extra ondergrondse containers: twee ton.
Volgens Blaauw is het raadzaam een bedrag apart te zetten om achter de hand te houden. "Dan kunnen we balanceren, hoeft de burger niet de ene keer minder en dan opeens weer meer te betalen.” Aan de burgers zal het niet liggen: "We hebben vergeleken bij omliggende gemeenten de minste kilo's restafval. Een mooie prestatie waar we de vruchten van kunnen plukken. Andere gemeenten hebben daarin echt nog stappen te maken.”