Annemoon van Dienst. Foto: PR
Annemoon van Dienst. Foto: PR

Annemoon van Dienst

Mountainbiker - 19 jaar - Afkomstig uit Gorssel

Nieuw avontuur

Het plezier in mijn sport mountainbike ben ik een tijd geleden een beetje kwijtgeraakt. Maandenlang heb ik mijn fiets dan ook niet aangeraakt en er zeker niet op gereden. Het voelt raar om zo'n groot deel van je leven achter je te laten met zo veel nare emoties. Toch begon het een paar weken geleden weer een beetje te kriebelen. 

Samen met mijn vriendin en familie ben ik de afgelopen tijd af en toe een klein rondje door het bos gaan fietsen. Gewoon om het plezier terug te vinden, zonder iets waarop ik de tijd kon bijhouden. Ik moet leren om trainingen en fietsritjes te gaan zien als iets leuks en niet als iets wat moet.

Ik denk dat ik kan zeggen dat ik mijn plezier in het fietsen echt weer terug begin te vinden. Wanneer ik zin heb pak ik de fiets en doe ik even lekker een rondje. Een paar weken geleden ben ik dan ook aangesloten bij team Zwiep Fietsen XCL offroad team, hier heb ik een paar jaar geleden ook met heel veel plezier bij gereden. Samen met mijn teamgenoten train ik aan mijn nieuwe doelen.

Voor dat ik ben gestopt met mountainbike deed ik de discipline XCO (Cross Country Olympic). Deze discipline bestaat uit een wedstrijd van ongeveer anderhalf uur. Je gaat hierin met een grote groep rijders tegelijk van start. Nu ligt mijn interesse bij een andere discipline in de mountainbikewereld. Zelf had ik nog niet veel van deze discipline gehoord, maar deze spreekt mij wel heel erg aan. XCE (Cross Country Eliminator) is de discipline waar ik het over heb, deze wedstrijden bestaan uit korte manches van ongeveer drie minuten. Je start hierbij met zijn vieren in een manche en de eerste twee gaan door naar de volgende rondes. Je moet dus constant scherp zijn en geen foutjes maken. De wedstrijden spelen zich vaak af in een grote stad. Er wordt hier dan een parcours aangelegd met een paar leuke obstakels. Dit kunnen bijvoorbeeld stenen zijn, boomstammen of kleine en grote sprongen. Het is een ronde die je in één manche twee keer fietst. Je moet dus altijd proberen met de kop mee te draaien en bij de eerste twee te eindigen. In de finale race je met de vier sterksten en hier komt de winnaar uit. Het explosieve en technische aan deze discipline spreekt mij heel erg aan.

Dit weekend ga ik voor het eerst proeven aan deze sport. Eigenlijk was het plan om alleen te gaan kijken, maar gelukkig ken ik mezelf al langer dan vandaag: stilzitten is niks voor mij ;). Zaterdag reis ik dus weer vertrouwd samen met team van Dienst (gezin) af naar Leuven. Ik heb er zin in!