Theekoepel van Landgoed ’t Medler. Foto: Marja Zandberg

Theekoepel van Landgoed ’t Medler. Foto: Marja Zandberg

Theekoepel Landgoed ’t Medler krijgt nieuwe functie

Cultuur Medler Vorden

VORDEN/MEDLER - Aan de Ruurloseweg staat ten westen van de ingang van de oprijlaan van Landgoed ’t Medler een koepel. Vanaf Vorden is dit aan de linkerkant van de Ruurloseweg. Deze koepel is onderdeel van het landgoed en staat sinds circa 1840 op deze locatie direct langs de weg. Het is een rijksmonument. Het gebouwtje is achthoekig en heeft drie ramen aan de straatzijde en een ingang aan de achterkant. Er zit een rieten dak op met zinken balvormige dakbekroning.

De familie vertelt: “De koepel werd gebouwd door onze betovergrootvader Zeno (Theodoor Johannes Hermanus) baron van Dorth tot Medler, die leefde van 1795 tot 1886. In de koepel wachtte hij de post en de krant af, die dagelijks door een postbode vanuit Zutphen te voet rondgebracht werd (drie uur lopen!). In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd de Koepel door onze ouders ingericht als zomerhuisje en werd verhuurd aan Amsterdammers. Ook hebben wij er zelf als kinderen wel eens in geslapen.”

Het landgoed heeft het Gelders Genootschap in 2016 de mogelijkheden laten onderzoeken voor herstel, herbestemming en eventuele verplaatsing van de koepel aan de Ruurloseweg. Tegenwoordig heeft de koepel geen functie meer en verkeert het in slechte bouwtechnische staat. Het overkragend rieten tentdak met zinken balvormige dakbekroning is in 2016 uit voorzorg om verdere schade aan de koepel te voorkomen met landbouwplastic bedekt. Het behouden van de koepel is van algemeen belang vanwege de ouderdom, het zorgvuldige decoratieve materiaalgebruik als ornamenteel onderdeel van het complex en vanwege de ruimtelijk functionele relatie van de koepel met de overige onderdelen van het landgoed.

Om verandering te brengen in deze situatie wil Landgoed ’t Medler de koepel restaureren en een nieuwe functie geven. De ligging langs de Ruurloseweg (N319), midden negentiende eeuw ideaal om ‘zien en gezien te worden’, is als gevolg van wegverbredingen, wegverhogingen en intensivering van het verkeer tegenwoordig gerust dramatisch te noemen. Een restauratie is dringend nodig, maar op deze locatie heeft dat weinig zin, omdat door opspattend strooizout en trillingen van (vracht)verkeer het gebouwtje wederom zal worden aangetast en beschadigd.

De gebruiksmogelijkheden zijn ook zeer beperkt door de huidige ligging. Met een verplaatsing ontstaan meer mogelijkheden voor de herbestemming van de koepel, waardoor het rijksmonument een betere plek krijgt in de duurzame instandhouding van het landgoed als geheel. De koepel zal op termijn verplaatst worden naar een plek langs de oprijlaan, waar ook de 8 kastelen fietsroute langs loopt. Landgoed ‘t Medler is op zoek naar het geven van een maatschappelijke invulling aan de koepel na de verplaatsing. 

Op het landgoed is een groep vrijwilligers iedere twee weken op donderdag aan het werk in de tuin naast het huis. Er zijn nog een paar plekken vrij in de groep. Je kan op donderdag 14 juli en/of donderdag 28 juli komen meehelpen en kennis maken. Voor aanmelden en meer informatie kan je contact opnemen met Marja Zandberg, tuinvrouw, marjazandberg@gmail.com.