Saad Fahad.(l) en Eppie van het Hof zetten zich in voor het Taalcafé in Vorden. Foto: Jan Hendriksen

Saad Fahad.(l) en Eppie van het Hof zetten zich in voor het Taalcafé in Vorden. Foto: Jan Hendriksen

Stichting Welzijn Vorden begint met Taalcafé

Maatschappij Vorden

Anderstaligen helpen bij het verbeteren van hun Nederlands

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Stichting Welzijn Vorden gaat anderstaligen helpen hun kennis van onze taal en hun spreekvaardigheid in het Nederlands te verbeteren. Dat gebeurt met een Taalcafé, dat op donderdag 25 augustus van start gaat in de foyer van het Kulturhus in Vorden. Ook kunnen er taalcoaches worden ingezet.

Met het Taalcafé wil Welzijn Vorden anderstaligen en overige Vordenaren een plek geven om elkaar regelmatig te ontmoeten. Een mooie gelegenheid voor anderstaligen om Nederlands te spreken. Belangstellenden krijgen er ook coaching aangeboden als hulp bij het verbeteren van hun taalvaardigheid. Tot de taalcoaches behoren Eppie van het Hof uit Vorden namens Stichting Welzijn Vorden en de uit Syrië afkomstige Saad Fahad, die inmiddels zeven jaar in Vorden woont.

Doel
Stichting Welzijn Vorden heeft als doel het welzijn van de inwoners van de voormalige gemeente Vorden te bevorderen. Dat doet ze onder meer door het initiëren, organiseren en coördineren van activiteiten, cursussen en het verlenen van diensten. Kernbegrippen in het beleid van Stichting Welzijn Vorden zijn zelfstandigheid, gelijkwaardigheid, maatschappelijke integratie en emancipatie.
In Vorden en omgeving woont een flink aantal ‘anderstaligen’ die elkaar en de inwoners van Bronckhorst ontmoeten in het Buddy-to-Buddy project Bronckhorst. In het Buddy-traject worden vluchtelingen en inwoners van Bronckhorst vier maanden aan elkaar gekoppeld op basis van vriendschap en gelijkwaardigheid.
“Zo gaan we sociale isolatie onder nieuwkomers tegen en werken we aan een gemeenschap waar we naar elkaar omkijken”, zegt Eppie van het Hof die Saad Fahad (51) en zijn vrouw en drie kinderen via het Buddy-to-Buddy project leerde kennen. Ze benaderde hem om als een van de zeven taalcoaches te gaan fungeren. “Want Saad spreekt, nadat hij zeven jaar geleden met zijn gezin naar Nederland kwam, al uitermate goed Nederlands. Hij kan dat ons inziens goed overbrengen op anderstaligen die bijvoorbeeld Arabisch spreken.”

Behoefte
In de kwartaalbijeenkomsten van Buddy to Buddy kwam regelmatig de behoefte aan een taalcafé en/of taal coaching in Vorden naar voren. Navraag bij het Taalhuis van de Bibliotheek West Achterhoek en de gemeente Bronckhorst om dit in Vorden aan te bieden leverde geen resultaat op.
“In april 2022 sprak ik de voorzitter van Stichting Welzijn Vorden, Bert Brandenbarg, aan en vroeg hem of Welzijn Vorden mogelijkheden zag om een Taalcafé en/of taalcoaching te organiseren”, aldus Eppie van het Hof. “Welzijn Vorden kan dat faciliteren als daar belangstelling voor is”, reageerde Bert Brandenbarg. En zo begon het traject van werkgroep formeren, vrijwilligers werven, taalcafé organiseren, potentiële deelnemers benaderen en starten maar.

Ontmoeting
Doel van het Taalcafé is een plek bieden waar anderstaligen en Nederlanders elkaar regelmatig ontmoeten. Eppie van het Hof: “We willen inspelen op de behoeften die leven op het gebied van de taal om het leven makkelijker te maken én Nederlands te spreken. Het Taalcafé lijkt ons een goede, laagdrempelige plek om de Nederlandse taal te oefenen.” De start van het Taalcafé is op donderdag 25 augustus van 16.00 tot 18.00 uur in de Foyer van het Kulturhus in Vorden. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Anderstaligen
Het Taalcafé vindt wekelijks plaats op donderdagmiddag en wordt mede gerund door enkele anderstaligen onder wie Saad Fahad. Hij heeft het Nederlands vooral leren spreken bij zijn werkzaamheden voor Meesterwerk Werkprojecten. Deze werden opgericht door de Werkcaroussel Bronckhorst met de gemeente Bronckhorst en het Graafschap College als partners. Op de locatie in Zelhem deed Saad Fahad werkervaring op en hij stroomde uiteindelijk door naar betaald werk. “Door mijn werk heb ik inderdaad goed Nederlands leren spreken. Beter dan als je in een ‘schoolklas’ zit”, zo verklaart de in 2015 naar Nederland gevluchte Syriër.

Praktisch
Tijdens het Taalcafé kunnen vrijwilligers zich aanmelden voor taalcoaching. Het is geen formele opleiding met een diploma of certificaat, daarvoor moet men bij een onderwijsinstelling zijn. “Wij gaan veel meer in op praktische vaardigheden. Het is een informele manier van de taal leren. Taalcoaching vindt op afspraak plaats, in kleine groepjes, of individueel indien noodzakelijk”, zegt Eppie van het Hof. Deelname aan taalcoaching is gratis.

Aanmelden
De Taalcoaches krijgen een training taalcoaching van een docent van de Bibliotheek West Achterhoek. De training wordt hen aangeboden door de gemeente Bronckhorst. Personen die zich willen inzetten als vrijwilliger of behoefte hebben aan taalcoaching kunnen zich melden bij de coördinator Taalcafé van Stichting Welzijn Vorden Eppie van het Hof via het e-mailadres: evanhethof10@gmail.com. Meer informatie op onderstaande websites.


www.buddytobuddybronckhorst.nl
www.welzijnvorden.nl