Het nieuwe hoofdveld van v.v. Vorden. Foto: PR

Het nieuwe hoofdveld van v.v. Vorden. Foto: PR

VV Vorden heeft de jeugd en de toekomst

Bloeiende club begint met dertig teams aan competitie 22/23

VORDEN - Met maar liefst dertig teams begint een bloeiend VV Vorden aan de voetbalcompetitie 22/23. Met  een belofte voor de toekomst, want de gemiddelde leeftijd van de negen seniorenelftallen is met de instroom van jeugdige spelers de,laatste vier jaar behoorlijk aan het dalen. Het eerste, tweede, derde, vijfde en zesde elftal hebben maar liefst 75 spelers onder de 25 jaar. Vorig seizoen stapten ook weer acht spelers over vanuit JO19, en dit jaar komen er nog eens vijf bij. En ondanks de terugloop van het aantal jongste voetballertjes (tussen 6 en 9 jaar) telt de Vordense club inmiddels het recordaantal van 575 leden.

Ook van de vernieuwde accommodatie wordt iedereen blij. VV Vorden start op zaterdag 3 en zondag 4 september het seizoen 2022-2023 in groot en nieuw jasje, want het hoofdveld is, zoals in het vorige seizoen het tweede veld en het kunstgrasveld (derde veld), in de afgelopen weken geheel voorzien van een nieuwe omheining en betegeling rondom, inclusief 75 zitplaatsen op diverse bankjes.

Vorden blijft voorlopig een ‘echte’ zondagclub met negen seniorenelftallen, een G-team en een 45+ team op vrijdagavond, negen juniorenteams en ondanks de terugloop van het aantal leden tussen de 6 en 9 jaar ook nog steeds tien pupillenteams. Dit seizoen zijn er voor het eerst twee dameselftallen. "Wanneer je nagaat dat ik van onze meidencoördinator Annemiek Breukelaar dan ook nog eens begrijp dat er in de MO20 (Meiden onder de 20, zeg maar de A1 van de meisjes) nog eens zeventien speelsters zitten, dan is de kans groot dat er in de komende jaren zelfs een derde dameselftal bijkomt", zegt voorzitter Marc van der Linden..

Zeskamp
Op zaterdag 3 september wordt het seizoen geopend met een spectaculaire Zeskamp, die vorige week het gewenste aantal van maar liefst dertig teams (dus 300 deelnemers) behaalde. Dit spektakel kende zijn oorsprong in het jaar 2019, toen de club haar 90-jarig bestaan vierde, maar kreeg in de daaropvolgende twee jaar geen vervolg door de corona-maatregelen. "Nu is samen met volleybalvereniging Dash en zwembad In de Dennen dus toch de tweede editie van dit mooie Vordense spel op touw gezet", zegt mede-organisator Jarno Messink. "Vooral de samenwerking met onze zustervereniging en onze buurman maakt het een unieke en bijzondere gebeurtenis. We hopen met dit spektakel en prachtige festijn een waardige start van zowel het volleybal- als voetbalseizoen te houden en voor het zwembad een waardig afscheid van het zomerseizoen 2022", aldus Messink.

Jeugdspelers
In hetzelfde weekend staat ook de start van het voetbalseizoen gepland en daaraan zal de club met maar liefst dertig teams deelnemen. "Vooral het aantal seniorenteams is opvallend, want zelfs in de jaren dat er op zaterdag werd gevoetbald, begin jaren ’70, is het aantal seniorenteams nooit hoger geweest dan acht. En nu hebben we er negen", aldus voorzitter Marc van der Linden. "We hebben de laatste vier seizoenen een enorme doorstroom gekend vanuit de jeugd naar de senioren. En als je dan ook nog eens bekijkt dat ieder elftal in deze tijd bestaat uit gemiddeld 17-18 spelers, dan kun je wel helemaal nagaan dat het aantal seniorenleden opvallend en uniek te noemen is", zegt de voorzitter.

"Nadat er vorig seizoen al acht spelers uit de JO19 waren overgeheveld naar de selectie, komen er dit seizoen wederom vijf spelers uit de JO19 bij. Sander Visschers, Sem Barendsen, Sven Groot Wassink, Bram Garritsen en keeper Tomas Oonk gaan de selectie van 34 spelers versterken en zo wordt de gemiddelde leeftijd van het eerste en tweede elftal nog weer lager. Maar ook het feit dat de gehele JO19-2 met enkele aanvullingen het komende seizoen Vorden 5 gaat vormen, geeft aan dat er bij onze club geen sprake is van de landelijke tendens (volgens de KNVB) dat jonge spelers niet meer op zondag(morgen) willen voetballen."

Zaterdag
Marc van der Linden zegt dat ook tijdens de laatste ledenvergadering nog eens duidelijk werd dat het overgaan naar de zaterdag met de seniorenelftallen geen issue is bij de geel-zwarte 93-jarige vereniging. "We gaan voor het achtste jaar op rij starten in de 2de klas KNVB afdeling Oost op de zondag. Terwijl de afgelopen zeven jaar wij steeds ingedeeld zijn geweest in de ‘Gelderse 2e klasse’ zullen wij nu voor het eerst richting Twente en Overijssel moeten spelen. In deze regio zijn er ‘gaten’ ontstaan in de competitie doordat grote clubs als Tubantia, Achilles’12, Rigtersbleek, Quick’20 en De Zweef uit Enschede, Hengelo en Nijverdal besloten om hun eerste elftal op de zaterdag te laten spelen. Vorden, AZC en Witkampers uit Laren zijn daarom dit seizoen aan deze klasse toegevoegd", aldus Marc van der Linden.

Nieuwe look
Tijdens de thuiswedstrijden van al deze teams zal het begin september ook opvallen dat het hoofdveld met een compleet nieuwe omheining een nieuwe ‘look’ heeft gekregen. "We hebben vorig jaar al besloten om naast het kunstgrasveld en het tweede veld ook de omheining van het hoofdveld te vernieuwen. De uitvoering hiervan hebben wij echter verschoven naar deze zomer. Vandaar dat in de afgelopen zes weken er met heel veel vrijwilligers en een vaste ‘dinsdagploeg’ is gewerkt aan het project ‘Omheining Hoofdveld’. De betonnen palen met ijzeren buizen uit 1969 zijn voorgoed verdwenen en daarvoor in de plaats komt een fraai zwart gecoat hekwerk zoals dit ook al aanwezig was onder beide ballenvangers. Tevens is rondom het hoofdveld een compleet tegelpad gelegd en daar waar het reeds aanwezig was, geheel vernieuwd", vertelt Van der Linden.

"We zijn zeer tevreden met het vernieuwde hoofdveld en zeker ook omdat het in acht weken tijd door een grote groep vrijwilligers, onder leiding van Johan Verstege, Wilbert de Leeuw en Jeroen Tijssen, is gerealiseerd. Het wordt nog flink aanpakken de komende drie weken, maar we streven ernaar dat het geheel tijdens de eerste thuiswedstrijd van het eerste elftal op zondag 11 september, de bekerwedstrijd tegen Witkampers is opgeleverd", aldus de trotse voorzitter.