TTV Vorden volop in actie op het slottoernooi op het eigen sportcomplex in buurtschap Medler. Foto: Gerdi Oonk.

TTV Vorden volop in actie op het slottoernooi op het eigen sportcomplex in buurtschap Medler. Foto: Gerdi Oonk.

Gerdi Oonk

Wedstrijd TTV in Medler ideale generale voor WK touwtrekken

Sport Beltrum Hengelo Ruurlo Vorden

Vrijwilligers oogsten lof voor perfect geprepareerde grasmat 

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Met verbeten gezichten ‘stonden’ ze zondag zwetend op de perfect geprepareerde grasmat: de touwtrekkers die deelnamen aan het slottoernooi van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond, georganiseerd door Touwtrekvereniging (TTV) Vorden. De wedstrijden in de diverse gewichtsklassen vormden voor menig clubteam de laatste krachtmeting voor het wereldkampioenschap dat van donderdag 15 tot en met zondag 18 september in Holten wordt gehouden bij TTV OKIA (Onze Kracht Is Achteruit).

Diep gingen de hakken van de touwtrekschoenen de grasmat in. En dat met dank aan de vrijwilligers van TTV Vorden die het sportcomplex aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler in aanloop naar het slottoernooi geweldig hadden klaargemaakt. Er was volop beregend en het gras was kort gemaaid.
“We hebben dit seizoen nog niet zulke mooie en spannende wedstrijden gehad als vandaag. De bodem was ondanks de droogte soppig en we konden ons goed ‘wegzetten’ in de tossen gras”, zo laat de trainer Richard Berendsen van het Vordense 720 kilogram team weten dat in de ochtenduren in actie kwam. Aan het touw van dit team onder meer ‘good old’ Guus Hummelink (66), de broers Stefan en Peter Groot Nuelend, Gerrit Uilenreef en de benjamin van het team: de 22-jarige Richard Vliem.
Het team was voor dit slottoernooi aangevuld met enkele gastspelers onder wie de 35-jarige Mark Fokkink uit Hengelo (G) die normaliter uitkomt voor TTV Bekveld uit Hengelo. Maar na een aantal duels moest Fokkink helaas afhaken. Een hamstringblessure hield hem op deze zonovergoten septemberzondag aan de kant. Daar baalde de ondernemer die een tweewielerzaak in Ruurlo runt flink van. “En dat nu precies in aanloop naar het WK waar we met Bekveld aan het kampioenschap voor clubteams deelnemen. Hopelijk valt het mee. Ik heb naar dat toernooi uitgekeken. Het zou mijn eerste deelname aan een WK ooit zijn”, aldus de Hengeloër.

Heure
Ondertussen zijn de touwtrekkers van Heure uit Borculo en die van Eibergen en Koapman uit het Twentse Tilligte aan elkaar gewaagd in de zwaarste gewichtsklasse die de touwtreksport kent: de 720 klasse. Ze scoren elk op deze zondag na maar liefst 22 trekbeurten dertig wedstrijdpunten. Maar het is uiteindelijk Heure onder leiding van de Ruurlose trainer/coach Anton van den Berg dat zich na vier speelronden ruim (124 punten)  gewestelijk kampioen mag noemen, voor Eibergen (109) en Koapman (106). In de jeugdklasse was zondagmorgen OKIA ongenaakbaar: alle tien trekbeurten werden gewonnen. De jeugdige touwtrekkers van Bekveld moesten het met slechts één puntje doen en eindigen na acht speelronden uiteindelijk op een vijfde plaats voor hekkensluiter Eibergen.

Koningsklasse
Zondagmiddag was het de beurt aan de negen teams in de afsluitende 640 kilogram klasse, de koningsklasse van de touwtreksport. VIOS Bison uit Beltrum was dit seizoen de sterkste in deze klasse en herhaalde dat zondag. TTV Vorden eindigde op een zeer verdienstelijke derde plaats op het slottoernooi. En daar had men op voorhand absoluut niet op gerekend. Maar het kan soms raar lopen. In het eindklassement eindigden de Vordenaren aangevuld met enkele ‘gastspelers’ op een vijfde plaats. Voorzitter Gert-Jan Vliem van TTV Vorden: “We kunnen helaas geen eigen zelfstandig clubteam meer op de been brengen. Daarvoor hebben we te weinig leden. En dat is best wel jammer en zorgelijk voor de toekomst.”

Jeugd
TTV Vorden komt als clubteam op donderdag 15 september in actie op het WK in Holten. Ook dan weer aangevuld met twee gastspelers. Wie dat zijn kon trainer Richard Berendsen zondag nog niet aangeven. “We zijn daarover nog in gesprek.” Feit is wel dat de benjamin van het Vordense team, Richard Vliem als enig lid van TTV Vorden naast de clubkampioenschappen ook voor Oranje uitkomt op het WK. Vliem maakt namelijk deel uit van het nationale jeugdteam onder 23 jaar. Daar kijkt de in Zelhem woonachtige touwtrekker met spanning naar uit.

Focus
Deze week trainen de touwtrekkers van Vorden, Heure en Bekveld in aanloop naar het WK nog drie keer. Dinsdag bij TTV Bekveld, donderdag bij TTV Vorden en op zondag bij TTV Heure. Gert Jan Vliem: “Samen trainen om elkaar sterker te maken en optimaal voor te bereiden op zware wedstrijden op het WK.”
Ondanks de enorme prestaties op het vorige WK in Spanje, waar de spelers van TTV Vorden en TTV Heure een gouden en drie zilveren medailles wisten te veroveren,slaagde de selectie van Heure er dit jaar niet in zich te plaatsen als nationaal team. De focus van de Borculoërs ligt nu dan ook helemaal op de open clubkampioenschappen op het WK die op donderdag 15 en vrijdag 16 september worden gehouden.

TTV Bekveld zet in Medler alle zeilen bij. Foto: Gerdi Oonk.