Shiva Sapkota en Ilse Bennink zijn speciaal vanuit Nepal voor de Ontmoetingsdag naar Vorden gekomen. Foto: PR.

Shiva Sapkota en Ilse Bennink zijn speciaal vanuit Nepal voor de Ontmoetingsdag naar Vorden gekomen. Foto: PR.

Stichting van Ilse Bennink heeft Ontmoetingsdag bij Lindesche Molen

Maatschappij Vorden

Vordense (41) woont en werkt al vijftien jaar in Nepal

VORDEN - “Vijftien jaar geleden kon ik mij niet voorstellen dat ik nu in Nepal een gezin, eigen reisbureau, een basisschool en een ontwikkelingsorganisatie zou hebben!” Dat zegt de in Vorden geboren en getogen Ilse Bennink (41), oprichtster van Stichting Diyo Nepal. Zondagmiddag 11 september is ze met haar man Shiva Sapkota en hun kinderen tijdens de Ontmoetingsdag van de stichting bij de Lindesche Molen. In Vorden, even terug bij haar roots.

Op die dag viert Ilse’s stichting namelijk haar vijftienjarig bestaan. Iedereen die meer wil weten over de cultuur van dit boeiende land is welkom bij de ontmoetingsdag. In de verschillende kraampjes worden de zintuigen geprikkeld met Nepalese belevenissen. llse en Shiva, veldwerker van het eerste uur vertellen over vijftien jaar leven en ontwikkelen in Nepal. Vanaf 13.30 uur is er ontvangst met een authentieke ceremonie en om 17.00 uur sluit Shiva af met het serveren van dal bhat, een traditionele rijstmaaltijd.
Samen met talentvolle mensen is er een interactief programma samengesteld. Zo verzorgt Joost van Dongen een yogasessie en brengt Linnet van der Wal haar door Nepal geïnspireerde muziek ten gehore. Daarnaast zijn er verschillende boeiende standjes ingericht om ter plekke mooie creaties te maken met bijenwas, houtinscripties, handpainting, etc. En natuurlijk zijn er kleurrijke spullen uit Nepal te koop.

Ondernemend paar
Ilse Bennink reisde in 2007 naar de Nepalese Himalaya en kreeg warme gevoelens voor het land: de bergen en groene dalen, de religie, de cultuur. Ze werd ook nog eens verliefd op haar reisleider: Shiva Sapkota. Vijftien jaar later vormen ze een ondernemend paar dat hun inkomen verdient met een reisbureau, maar zich de meeste tijd vrijwillig inzet om gezinnen in hun omgeving meer zelfredzaam te maken.
Het leven is hard voor grote delen van de bevolking in dit land van uitersten. Het is de afgelopen vijftien jaar beter geworden, maar verschillende catastrofes hebben dat behoorlijk gefrustreerd. In 2015 waren er zware aardbevingen en een paar jaar later grote overstromingen, zoals nu in naburig Pakistan. En de afgelopen twee jaar hadden vele gezinnen geen inkomen tijdens de lockdowns door corona. Ondanks de ontberingen voelen de mensen zich echter oprecht gelukkig. Nepal heeft een cultuur waar mensen puur leven, vanuit eenvoud, rust en tijdloosheid.

Onderwijs
Shiva Sapkota is geboren en getogen in het bergdistrict Dhading. Samen met andere veldwerkers van stichting Diyo Nepal helpt hij de leefomstandigheden voor met name gezinnen met schoolkinderen te verbeteren. Een jaar na de ingrijpende coronabeperkingen functioneren de ongeveer vijftig scholen in Dhading weer als vanouds. Na twee zware jaren vol noodhulp komen de veldwerkers eindelijk weer toe aan het doel van stichting Diyo Nepal: kinderen uit kwetsbare gezinnen ondersteunen om naar school te gaan. Het zijn inmiddels ruim honderd kinderen. Onderwijs is nog niet vanzelfsprekend in Nepal, zeker niet bij de armere gezinnen. Door de schoolkosten te betalen en huiswerkbegeleiding te geven, kunnen zij hun schooltijd succesvol afsluiten. Met goed opgeleide kinderen neemt de zelfredzaamheid van gezinnen toe en neemt hun kwetsbaarheid af.

Vliegwieleffect
Behalve met huisbezoek en persoonlijke schoolbegeleiding helpen de veldwerkers ook met schoolattributen. Het afgelopen jaar is er met geld uit Nederland op een middelbare school een practicumlokaal ingericht. Ervaringsgerichte en praktische lessen krijgen in Nepal nog weinig aandacht. Hopelijk komen ook andere middelbare scholen in de regio met het verzoek om praktijklokalen te helpen inrichten. Een ander ‘schoolvoorbeeld’ is de uitgeverij van een landelijke schoolkrant, die door enkele enthousiaste jonge Nepalese onderwijzers/pedagogen is opgezet. Zoiets kunnen ondernemen typeert de nieuwe, betere opgeleide, generatie in Nepal. Meer daarover tijdens de Ontmoetingsdag op 11 september.