Illustratie: Gijs Boelaars

Illustratie: Gijs Boelaars

Het is feest op de Open Monumentendagen

Maatschappij

BRONCKHORST - Het weekend van 10 en 11 september bruist van de activiteiten in Bronckhorst; 39 monumenten en een paar honderd vrijwilligers staan klaar om bezoekers gastvrij te ontvangen.

De Remigiuskerk in Hengelo is de OMDB-hoofdlocatie tijdens die dagen. Er is een feestelijk programma in en rond de kerk opgezet en er zijn diverse exposities. Bijzonder zeldzaam zijn de grote middeleeuwse fresco’s in de kerk, de Nachtwacht van Gelderland genoemd; zij zijn absoluut een bezoek waard! Neem je kinderen mee, er is een poppenkast, er wordt voorgelezen en meer. Ook kan de kerktoren worden beklommen.

Bezoek de molens: stap in die stoere romp en voel de kracht van de wieken en raderen. Bezoek een museum, een galerie, een expositie, een theetuin, een watermolen, een eekschuur, een ruïne, een badhuis met zwemvijver, ga de was bleken, loop een kerk in, bekijk glas-in-loodramen, luister naar een concert, boek een rondleiding, fiets zomaar een boerenerf op.

En nieuw in het programma: loop een boomgaard in en leer over oude, vergeten fruitrassen die tot groen erfgoed mogen worden gerekend.
Ook nieuw, het stond al langer op het ‘verlanglijstje’ van het Comité Bronckhorst, is de gedeeltelijke openstelling van Huis Baak. Scan de QR-code en reserveer een plekje!

De eigenaren, beheerders en vrijwilligers zijn trots op hun monumenten, ze houden ze in stand en weten er alles over te vertellen. Schiet ze maar aan, geniet van hun enthousiasme en wees met hen trots op het erfgoed van de gemeente Bronckhorst.

Comité Bronckhorst wenst iedereen een mooi en leerzaam weekend, een weekend om jaarlijks naar uit te kijken!


openmonumentendagbronckhorst.nl

Zicht op Hummelo. Foto: Liesbeth Spaansen