De boomgaard kent een verscheidenheid aan oude, vergeten appelrassen. Foto: Bertie Ledeboer

De boomgaard kent een verscheidenheid aan oude, vergeten appelrassen. Foto: Bertie Ledeboer

Welkom in hoogstamboomgaard De Ulenpas

Cultuur

HOOG-KEPPEL - Zeker wel zo’n 200 jaar is er een boomgaard op het landgoed De Ulenpas op de plek waar die nu nog is. De laatste decennia was het geen productieboomgaard meer. Daardoor werd er minder onderhoud aan de bomen gedaan. In 2003 werd er wel een groot aantal hoogstamfruitbomen van oude Oost-Nederlandse rassen geplant, als onderdeel van de Rossel Collectie.

Hoogstambrigade De Ulenpas, een tiental vrijwilligers uit Hoog-Keppel en omgeving, heeft zich recent het lot van de boomgaard met zo’n 300 bomen aangetrokken. Met steun van de gemeente Bronckhorst en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland zijn zij opgeleid in het onderhoud van hoogstamfruitbomen. Dit najaar willen zij in kader van het project ‘Hoogstamboomgaard De Ulenpas in Oude Glorie’ 40 nieuwe hoogstambomen planten.
De Hoogstambrigade heet een ieder tijdens de open monumentendagen op 10 en 11 september, tussen 10.00 en 17.00 uur, van harte welkom in de boomgaard. De ingang is aan de Dubbeltjesweg, naast nummer 14. “Daar kunnen we u meer vertellen over de boomgaard, de hoogstambrigade en het project. Wij zorgen voor koffie, thee, appelsap en gebak van fruit en honing uit eigen boomgaard.”

Klik hier voor de fietsroute.