Expositie Acht eeuwen Baakse kerken. Foto: Henk Samberg

Expositie Acht eeuwen Baakse kerken. Foto: Henk Samberg

Sint-Martinuskerk Baak opengesteld

Cultuur Baak

BAAK - In het kader van de Open Monumentendagen is de Sint-Martinuskerk op 10 en 11 september van 10.00 tot 17.00 uur vrij te bezichtigen. Vrijwilligers informeren belangstellenden graag over alle aspecten van het imposante gebouw. Op zondag 11 september kan van 12.00 tot 17.00 uur onder begeleiding de kerktoren worden beklommen.

In het profane (niet kerkelijke) deel van de kerk is een expositie ingericht met als thema Acht eeuwen Baakse kerken. Vele foto’s, originele bouwtekeningen, attributen, kruiswegstaties en video’s vertellen de geschiedenis door die eeuwen heen.
De neogotische kerk met 500 zitplaatsen, een rijksmonument, is gebouwd in de jaren 1890 - 1891 naar ontwerp van Alfred Tepe. Het interieur kent vele bijzondere elementen zoals de glas in loodramen, het imposante triomfkruis, hoofd- en zijaltaren en de sierhekwerken in de kapellen. Willem Mengelberg was een belangrijke ontwerper en leverancier van een aantal van deze interieurstukken.
Tijdens de laatste restauratie zijn delen van muur en gewelf blootgelegd om te laten zien hoe het originele en uitbundige schilderwerk van voor 1964 eruit zag.
Op het koor staat een orgel uit 1788, oorspronkelijk gebouwd voor de Amsterdamse kerk ‘De Liefde’.