De mensen achter Vitale Kern Vorden/Vordens Belang: v.l.n.r. Peter Bielars, Sjoerd Hania, Stef Kruip, Ans Braakman en Gerhard ten Have. Foto: PR
De mensen achter Vitale Kern Vorden/Vordens Belang: v.l.n.r. Peter Bielars, Sjoerd Hania, Stef Kruip, Ans Braakman en Gerhard ten Have. Foto: PR

Vordens Belang en Vitale Kern Vorden gaan samenwerken

Maatschappij Vorden

VORDEN - Vordens Belang en Vitale Kern Vorden gaan samenwerken. Afgelopen zomer heeft Peter Bielars van Vitale Kern Vorden gesprekken gevoerd met Gerhard ten Have en Stef Kruip van Vordens Belang over de toekomst van beide organisaties. Gezien de doelstelling van beiden en het tekort aan actieve deelnemers lijkt samenwerking de meest interessante oplossing. Om Vitale Kern Vorden/Vordens Belang voldoende sterk te maken, zijn nog twee mensen extra ‘aangenomen’: Ans Braakman en Sjoerd Hania. Op de achtergrond zijn bovendien nog een drietal mensen bereid op projectbasis hun aandeel te leveren.

Vordens Belang bestaat zo’n 6 jaar en is destijds opgericht naar aanleiding van een discussie over een kunstwerk op de rotonde aan de Horsterkamp. 

Vitale Kern Vorden bestaat bijna 4 jaar en is door de gemeente ingesteld als een organisatie die tussen de gemeente en de bevolking in staat. In 2019 is die bevolking gevraagd wat voor wensen zij heeft ten aanzien van de ‘vitaliteit’ van het dorp. Dat leverde een hele wensenlijst die resulteerde in een dorpsvisie met als belangrijkste aandachtspunten het verminderen van het doorgaand verkeer door het dorp, het vergroenen van de dorpskern, aanpassing en verfraaiing van het centrum (zowel wat gebouwen betreft als de inrichting van de openbare terreinen) en aanpak van leegstand, liefst in de vorm van woningbouw voor jongeren en ouderen. Het nieuwe college van B & W ziet die dorpsvisie als basis voor uit te voeren plannen in het centrum van Vorden. 

Beide organisaties hebben ongeveer dezelfde doelstelling. Vordens Belang heeft daarbij het gehele dorp en Vitale Kern Vorden alleen het centrum als ‘werkterrein’. Bij beide clubs vertrokken begin dit jaar enkele mensen, waardoor sowieso nieuwe aanwas nodig was. Omdat bij Vitale Kern Vorden al een actieplan klaar ligt ter uitvoering, is gezocht naar mensen die één van de projecten wil gaan leiden. Vordens Belang kon zich hier goed in vinden. 

De groep heeft voor de genoemde onderwerpen een stappenplan opgesteld voor dit najaar en 2023. De eerste zichtbare plannen (na het opknappen van de entree van het Kulturhus net voor de zomer) betreffen het planten van bomen en ander groen die de oostelijke entree van het dorp (bij de rotonde aan de Horsterkamp) moeten versterken en verfraaien, en het instellen van een 30 km-zone in het deel van de Zutphenseweg tussen de benzinepomp en de molen, om hiermee het doorgaande verkeer door Vorden letterlijk af te remmen. Daarover in de loop van deze maand meer nieuws. 

De omwonenden van de rotonde aan de Horsterkamp krijgen een dezer dagen een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst waarin uitleg gegeven wordt over de mogelijkheden tot het vergroenen van dit stukje Vorden.

Verder wil Vordens Belang een groot deel van het subsidiegeld dat de dorpsbelangenorganisatie de afgelopen drie jaar ontving aan het Kulturhus doneren om daarmee de voorgevel te verfraaien.

Voor meer informatie over Vitale Kern Vorden: www.vitalekernvorden.nl.