Bernd Groot Jebbink op de open plek in het Jonkersbos waar Bernds Haarknip Benefietmiddag zal plaatsvinden. Foto: PR

Bernd Groot Jebbink op de open plek in het Jonkersbos waar Bernds Haarknip Benefietmiddag zal plaatsvinden. Foto: PR

Bernd Groot Jebbink schenkt zijn haar aan Stichting Haarwensen

Maatschappij Kranenburg

De schaar gaat erin tijdens Bernds Haarknip Benefietmiddag in Jonkersbos

Door Jan Hendriksen

KRANENBURG - Tweeënhalf jaar lang heeft de tienjarige Bernd Groot Jebbink uit Kranenburg zijn haar niet laten knippen. Maar daar komt zondag 18 september verandering in. Dan gaat de schaar in de inmiddels 37 centimeter lange haardos van Bernd, En dat allemaal voor het goede doel: de Stichting Haarwensen. Deze stichting staat kinderen bij die kaal zijn door medische redenen.

Bernd heeft er een heel evenement van gemaakt, dat naast zijn haar ook een leuk geldbedrag voor de stichting moet opleveren. Tijdens Bernds Haarknip Benefietmiddag die van 15.00 tot en met 19.00 uur in het Jonkersbos aan de Hamsveldseweg plaatsvindt is er van alles te beleven: de band Kiek Doar Es treedt op in akoestische bezetting, er is een springkussen voor de kinderen en er wordt voor een hapje en drankje gezorgd onder het motto ‘Biertje, Bandje, Tentje’ (BBT). De opbrengsten van al deze activiteiten komen ten goede aan de stichting. Eenieder wordt dan ook van harte uitgenodigd om te komen en of een bijdrage te leveren.

Kaal
Stichting Haarwensen schenkt haarwerken aan kinderen die kaal zijn door medische problemen. Bernd kwam eind 2019 op het idee om zijn haar aan de de stichting te schenken omdat iemand uit zijn kennissenkring haar haardos was kwijtgeraakt.
Per jaar verliezen zo’n 600 jonge kankerpatiëntjes hun haar door chemotherapie. Daarnaast krijgen tientallen kinderen te maken met haaruitval als gevolg van een andere medische ingreep of door alopecia (kaalhoofdigheid). Het verliezen van haar heeft vaak een grote impact en met een kaal hoofd kan een kind zich minder zelfverzekerd voelen. Een mooi haarwerk kan ervoor zorgen dat een kind zelfvertrouwen terugkrijgt en zich niet anders voelt dan leeftijdgenootjes. Maar goede haarwerken zijn vaak erg duur en er wordt slechts een klein gedeelte door de verzekering vergoed. Stichting Haarwensen biedt deze kinderen de keuze uit een grote collectie haarwerken van hoge kwaliteit, zonder dat daaraan voor hen kosten verbonden zijn.
De haarwerken worden gemaakt van echt haar. Dit wordt door volwassenen en kinderen aan Haarwensen geschonken. Zo ook de haren van Bernd. Medewerkster Babette Althof van Da Vinci For Hair uit Vorden zal het op zondagmiddag 18 september afknippen. “En dat vind ik best wel spannend”, zegt de Kranenburgse leerling van basisschool De Kraanvogel. Bernd heeft al zijn schoolgenoten uitgenodigd voor de Benefietmiddag.

Prachtig
Haarwensen is in 2007 opgericht op initiatief van Yvonne de Boer. Zij is eigenaresse van een haarwerksalon in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Vele kinderen die vechten tegen kanker worden hier in het Emma Kinderziekenhuis behandeld. Door Yvonnes werkzaamheden in de haarwerkersbranche kwam zij vaak in aanraking met kinderen die hun haar gingen verliezen. Wanneer zij een kind blij kon maken met een prachtig haarwerk, zag zij ook de bedroefde gezichten van de kinderen en ouders, voor wie dit financieel niet haalbaar was. Dat de kinderen samen met hun ouders vechten tegen deze onmenselijke ziekte vond Yvonne al verschrikkelijk, maar dat niet alle kinderen de mogelijkheid hadden om een haarwerk te dragen, was hartverscheurend.

Netto opbrengst
“Mede daarom willen we naast het haar van Bernd ook een financiële donatie doen van de netto-opbrengst van Bernds Haarknip Benefietmiddag”, zo laat Bernds vader Niels Groot Jebbink weten. De Bernds Haarknip Benefietmiddag is mede tot stand gekomen door medewerking van de Vordense ondernemers Da Vinci For Hair, Keurslager Vlogman, Coop Van der Voort en Eet, Drink en Feestgelegenheid De Herberg.