Raadsleden en wethouders van de gemeenten luisteren aandachtig naar uitleg over de agrarische problematiek. Foto: LTO Noord afd. West Achterhoek
Raadsleden en wethouders van de gemeenten luisteren aandachtig naar uitleg over de agrarische problematiek. Foto: LTO Noord afd. West Achterhoek

Actualiteiten besproken tijdens bezoek agrarische bedrijven

BRONCKHORST - Zaterdag 10 september heeft LTO Noord afdeling West Achterhoek een ‘Toer de Boer’ gehouden voor raadsleden en wethouders van de gemeenten Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem en Zutphen. Doel van de excursie is om raadsleden een kijkje te laten nemen bij de agrarische sector en hen te informeren wat er zoal speelt rondom het landelijk gebied.

Er is een bezoek gebracht aan een akkerbouwbedrijf waar uitleg werd gegeven over de uitwisseling van gronden, de rassen die geteeld worden en de toepassing van Gewasbescherming. Aansluitend werd er een melkveebedrijf bezocht waar de gasten een uitleg kregen over de stikstofproblematiek en het nieuwe mestbeleid. De melkveehouder gaf aan dat het onduidelijke perspectief vanuit de overheid zijn toekomstplannen in de weg staan. 

Vervolgens is er een melkveebedrijf bezocht die op een landgoed ligt midden in een Natura 2000 gebied en wat dat betekent voor de toekomst van dat bedrijf. De rondrit werd afgesloten bij Landwinkel De Verse Kers. Deze ondernemers hebben de omschakeling gemaakt van een intensief varkenshouderijbedrijf naar een kleinschalig gemengd bedrijf met landwinkel. 

Het was een geslaagde dag waarin er een open dialoog was en veel informatie is uitgewisseld. Vanuit LTO en deelnemende boeren zijn niet alleen de zorgen gedeeld maar ook de wil om oplossingen te zoeken. De raadsleden en wethouders gaven aan dat zij veel geleerd hadden en onder de indruk waren over de gedrevenheid en de passie vanuit de landbouw.