Werk van Harry Wibier. Foto: PR

Werk van Harry Wibier. Foto: PR

Wat zijn de uitgangspunten/inspiratiebronnen van de
kunstenaar?

KunstZondag- Vorden op 11 december

VORDEN - Op 11 december van 11.00 tot 17.00 uur is er weer KunstZondagVorden. Iedereen kan zich tijdens deze kunstroute in Vorden en omgeving op bijzondere locaties laten verrassen door beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden. Neem de tijd om de kunstwerken nauwkeurig te bekijken, te ervaren én te beleven en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars, of andere begeleiders, die graag vertellen over hun zoektocht van inspiratie naar creatie en over hun uitgangspunten.

De volgende galeries, ateliers en museum openen hun deuren en zijn herkenbaar aan de KZV-vlag: Museum Achterhoekse Schilderkunst, Atelier Dolm (Harry Wibier), Galerie Agnes Raben, Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema), Meta van Arkel, Stichting De Ezelstal, Marlies Meenks en Galerie en Atelier Scheltema.

Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. De VVV Vorden is tot 17 december gesloten, maar het gratis Infoblad is ook verkrijgbaar bij de deelnemende galeries en ateliers en bij de horeca en de winkels in Vorden of kijk op www.kunstinvorden.nl.

Wat is er te zien?
De wintertentoonstelling van het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) is fleurig, divers en heet ‘Bloemenweelde’. Eindelijk kon er weer eens uit de museumcollectie geput worden. Het schilderen van bloemstillevens is al vanaf de Gouden Eeuw een regelmatig opduikend fenomeen. Toen waren bloemen erg duur voor hun tijdelijke schoonheid. Geschilderde bloemen zorgden voor een langdurige schoonheid en zijn daarom populair gebleven.
Allerlei Achterhoekse kunstenaars, zoals Herman Dijkjans, Albert Michael Jörissen, Theo den Hartogh, maar ook Rob van Straaten, Frederik Hartman en Lon Germans, hebben zich aan dit thema gewaagd. Bovendien zijn er nog enkele bijzondere verrassingen aan deze uitgebreide tentoonstelling toegevoegd. De entree is, speciaal voor KunstZondagVorden, 2 euro per persoon (tot 16 jaar gratis).

Atelier Dolm Harry Wibier (1969) hanteert verschillende stijlen en technieken. Hunebedden vormen een terugkerend thema, maar hij maakt ook werken zonder. Daarbij citeert hij dankbaar uit de artistieke nalatenschap van verschillende grote meesters uit het verleden. Van oorsprong is Wibier historicus. De vroegste geschiedenis staat centraal op zijn website (www.dolm.nl). Prints van zijn werk zijn wereldwijd verkrijgbaar.

In Galerie Agnes Raben presenteert Marian Bijlenga (1954) een niet eerder getoonde serie vederlichte, transparante, grafische structuren gemaakt met schub van de nijlbaars. Ze ontwikkelde een manier om de losse deeltjes onzichtbaar met elkaar te verbinden tot sterke maar vaak kwetsbaar ogende, unieke netwerken, die bevestigd worden net voor de wand. Onder invloed van het licht werpen de werken levendige schaduwen op de wand en lijken daardoor bijna te zweven. Kees van de Wal (1967) onderzoekt vorm en materiaal en verkent met zijn non-figuratieve minimalistische objecten de grenzen van de schilderkunst.  Recent raakte Van de Wal in de ban van gebruikt karton.Hij gebruikt het materiaal in zijn puurste vorm, inclusief scheuren en vouwen. Dat heeft geleid tot een serie unieke werken, speels en een tikkeltje tegendraads. 

In het atelier van Aaf Renkema kan men in haar schilderijen haar zoektocht ervaren naar de wisselwerking tussen licht en duisternis.

In het woonhuis van Meta van Arkel zijn haar foto’s met het thema 'De Schoonheid van het Verval' te zien. 

Bij Stichting De Ezelstal is een imposante expositie te zien met werken van Gradus Verhaaf, Jan Homan en Jetty Homan. 

Marlies Meenks toont speciaal op KunstZondagVorden haar illustraties die specifiek gemaakt zijn voor haar boek LichaamsFluisteraar, Het lichaam vertelt…dat januari 2022 uitgegeven is. Het zijn ervaringen en beelden die Marlies tijdens haar werk tegen gekomen is. Hoe het bijvoorbeeld is om in je hoofd te "zitten” wordt helder aan de hand van een illustratie om te laten zien wat er met je gebeurt. Verschillende illustraties zijn zowel ingelijst als op kaart verkrijgbaar.

In Galerie en Atelier Scheltema, voormalige Julianaschool 1913, exposeren twee kunstenaars. De Lochemse Jeannette van Faassen; zij boetseert, schildert en fotografeert. Beelden met humor en over communicatie, verontwaardiging of dromen. En Louky Scheltema met schilderijen, bronzen beelden, vilt- en glasobjecten (bloemen). Parkeren eind van eigen weg.

St.KunstInVorden
KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek alsmede specifieke doelgroepen. Voorzitter Willemijn Colenbrander, en medebestuursleden Willem Beens en historicus Rob de Windt, maken iedereen graag attent op de kunst in de openbare ruimte van Vorden, zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard in Vorden centrum voor de Dorpskerk, de Zaaddoos bij station Vorden, het kleurrijke glasobject 'Rondom' op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde, de Bilders Folly bij het Komvonderbruggetje en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort.

Werk van Gradus Verhaaf. Foto: PR