Wachtend op de start van de offroad rit bij de Varsselse Molen. Foto: Henk Teerink
Wachtend op de start van de offroad rit bij de Varsselse Molen. Foto: Henk Teerink

Ruime opkomst bij 29ste Hamove Offroad rit

HENGELO - Afgelopen zondag 27 november organiseerde de Hamove voor de 29ste keer de Hamove offroad rit. De deelnemers kwamen uit heel Nederland en er waren zelfs enkele buitenlandse deelnemers uit voornamelijk de grensstreek. Voorafgaand aan het evenement werden de motoren van de rijders gecontroleerd en werd de inschrijving gecheckt.

De Hamove organiseert al sinds 1992 de offroad rit in het laatste weekend van november. In Nederland zijn nog maar weinig gebieden waar legaal offroad mag worden gereden. Deze gebieden liggen voornamelijk in het oosten en zuiden van Nederland.

De Hamove offroad rit leidt veelal over onverhard terrein waarbij op kritieke punten, zoals gevaarlijke oversteekplaatsen, verkeersregelaars worden ingezet. De rit is alleen voor de hobby-rijder dus er is geen wedstrijdelement. In de route kon, afhankelijk van de mogelijkheden, uit een of twee lussen gekozen worden die geheel bepijld waren. Bij twee lussen is elke lus 25 tot 30 kilometer lang. In het geval van een enkele lus, is de route circa 50-55 kilometer lang. Men kon de route Varssel of Noordink rijden. 

De meeste deelnemers reden beide lussen een aantal keer. Aan de reacties van een groot aantal rijders was te merken dat ze volop hadden genoten van de uitgezette route. Een aantal bekende rijders uit de enduro, cross en wegrace wisten de weg naar Hengelo Gld. ook te vinden. Enduro mannen zoals Hans Vogels, Mark Wassink en Jan Willem Arendsen reden meestal met een paar vrienden hun rondjes. Ook waren er wegrace coryfeeën zoals Davy Thoonen, Olaf Romein en Andreas Hofman. Een aantal andere rijders die normaal aan de start staan bij de wegraces waren nu ook van de partij.
Na de rit kon men als vanouds genieten van livemuziek met een drankje of versnapering bij de Mõlle in Varssel. Vele verhalen kwamen los en de een was nog sterker dan de ander van wat ze zoal onderweg hadden meegemaakt.

Direct na de klok van 14.00 uur gingen vrijwilligers weer op pad om de gehele route op te ruimen. Hieronder zijn ook een aantal loonwerkers om met hun materieel de zandwegen en akkers weer in oude staat te herstellen. De dag na de offroad rit wordt met ongeveer veertig vrijwilligers de draad weer opgepikt om verder te gaan met het opruimen van alle akkers, bossen en zandwegen. Bij de Hamove noemen ze dit de nationale harkdag. Het bestuur van de Hamove bedankte na afloop de vrijwilligers, landeigenaren, sponsoren, EHBO, gemeente Bronckhorst voor hun medewerking en inzet. 


www.hamove.nl