Huis en atelier Sabi in Eefde. Foto: PR

Huis en atelier Sabi in Eefde. Foto: PR

Atelier Sabi verlaat Eefde na 30 jaar

EEFDE - Atelier Sabi, een begrip in Lochem en omgeving, neemt na 30 jaar afscheid van Eefde. Het plan is om over twee jaar een doorstart te maken in Zutphen. Om geïnteresseerden (alsnog) een kans te geven het atelier nog te bezoeken voor sluiting, worden in december vier open dagen gehouden. Deze vinden plaats op vrijdag 9, zondag 11, donderdag 15 en vrijdag 16 december van 14.00 tot 17.00 uur. 

In 1992 opende het haar deuren in het prachtige atelier aan de Mettrayweg in Eefde. Uitkijkend op de boomgaard op loopafstand van de IJssel. Veel schilders hebben hier tussen de bomen, in de tuin, op de dijk en in de uiterwaarden geschilderd. Genietend van de lucht en de verte. De cursisten stroomden dan ook toe. Ook werden er bij Sabi kunstavonden gehouden in combinatie met filosofiecursussen. Het was altijd levendig en inspirerend. Sabi organiseerde ieder jaar een expositie die uitgebreid bezocht werd. Het was in de tijd dat er nog geen atelierroutes waren. Veel van de cursisten van Sabi werden zelfstandig werkende kunstenaars die weer nieuwe kunstenaars-collectieven vormden. De kunstenaars van het Sabi Kunstcollectief zelf, Theo Ettema, Louise Kleinherenbrink, Niek v.d. Koot en Corrie Haverkort exposeerden ondertussen in veel verschillende galeries en musea in Nederland. Vaak ook naar aanleiding van kunstreizen naar Ghana, Java en Bali. Of in Frankrijk waar Theo Ettema een eigen atelier had. In de afgelopen jaren bewoog Sabi mee met kunststromingen en ideeën en nam deel aan tal van initiatieven.

Nu is het eind 2022 en neemt Sabi afscheid van deze plek in Eefde. Het overlijden van Theo Ettema, drie jaar geleden, is de voornaamste reden. Sabi zal over twee jaar een nieuw atelier en uitvalplek krijgen op park Helbergen, direct naast het centrum van Zutphen. Opnieuw aan de IJssel. Daar wordt een doorstart gemaakt in een nieuw jasje. Maar voor het zover is, kan iedereen die het fijn vindt het atelier nog een keer bezoeken en voor het laatst de werken van Theo Ettema wil bezichtigen nog langskomen. Ook belangstellenden die het atelier nog niet eerder hebben bezocht zijn welkom. Corrie Haverkort zal er zijn om iedereen te ontvangen op 9, 11, 15 en 16 december van 14.00 tot 17.00 uur.

Iedereen
die het atelier
nog eens wil
bezoeken
is welkom op
de open dagen

Theo Ettema’s werk is door de jaren heen in deze regio -maar ook daarbuiten- bekend geraakt. Veel bedrijven, particuliere verzamelaars en belangstellenden hebben een werk van hem kunnen aankopen. Nu is er nog een keer een gelegenheid om zijn werk te bezichtigen of d.m.v. huurkoop een plek te geven in je eigen bedrijf of woonhuis. De atelierkorting maakt de aanschaf van zijn werk nu ook toegankelijker. Iedereen is van harte welkom, de kachel zal branden en er staat een drankje en een hapje klaar. Corrie Haverkort: "Voor degenen die niet kunnen komen: heel hartelijk dank voor zoveel belangstelling en support. Het waren prachtige jaren waar wij met alle kunstliefhebbers enorm van genoten hebben."

Adres: Mettrayweg 28 in Eefde. Voor meer informatie, neem contact op via mail of kijk op de website. 


c.haverkort@hetnet.nl 

www.sabikunstenfilosofie.nl