Vic Hulshof maakt e winnaars bekend. Foto: Bernard Berendsen
Vic Hulshof maakt e winnaars bekend. Foto: Bernard Berendsen vix vic

Prijswinnaars WAS Expositie 2022 bekend

Cultuur

WINTERSWIJK - De jaarlijkse expositie van de Winterswijkse Academie voor de Schilderkunst (WAS) in ‘t Gasthuus is onlangs afgesloten met de uitreiking van de Publieksprijzen en de bekendmaking van de prijzen van de Vakjury. 

Juryprijzen
De vakjury bestondt dit jaar uit Charlotte Rixten (Villa Mondriaan), Paul Wieggers (muurschildering Tante Riek) en Robert Jansen (ontwerp Trouwzaal en oud-docent). Zij nomineerden 18 schilderijen voor de juryprijs en selecteerden na lang vergaderen unaniem als winnaar van de eerste Juryprijs: Paulien Wassink met ‘Boergondisch Landschapje’. 
De jury is zeer onder de indruk van het rijke kleurgebruik en de subtiele eigen vormentaal in een verfijnde en trefzekere compositie in de bijna vergeten gouache-schildertechniek. Paulien Wassink weet die oude plakkaatverftechniek knap naar haar hand te zetten op de jaarlijkse Boergondisch buitenschilderdag in Ratum. Ze volgt de schilderlessen bij Bettina Nienhaus.
Op de tweede plaats is unaniem gekozen voor Wilma Fransen met haar boeiende en mysterieuze ‘Structuurlandschap’ (schilderlessen bij Vic Hulshof en nu bij Esther Visser) en de derde prijs van de jury ging naar Helma Lammers met een krachtig mans portret en face. Helma schildert bij Mischa Melkonian. De indrukwekkende werkstukken van Denise Plooij, Pim Harthoorn, Petra van Eldik en een groepsportret van Helma Lammers vielen net buiten de prijzen.

Publieksprijs
Het publiek kon via stembriefjes het mooiste werk van de Expositie kiezen. Er zijn gedurende de 2-daagse expositie 223 stemmen uitgebracht. Uiteindelijk werd Pim Harthoorn met zijn ‘Grillige oude boom’ het schilderij met de meeste stemmen. Vlak daarachter - met slechts één stem verschil - kwam Sjaak Welboren met zijn ‘Portret van een vrouw’ op de tweede plaats. De derde Publieksprijs ging naar Petra van Eldik met “De Steengroeve”.

Einde schilderseizoen
Met deze afsluitende expositie is er een einde gekomen aan een mooi maar ook grillig schilderseizoen. De Winterswijkse Academie voor de Schilderkunst opent vanaf 16 september 2022 weer de deuren van het ruime atelier aan Laan van Hilbelink 6.0 in Winterswijk.

Inschrijving voor het nieuwe seizoen kan nu al: schriftelijk via de website van de WAS: www. winterswijkse academie.nl . Op de meeste cursussen is nog wel een plek vrij.

Afbeelding