Deelnemers van de Achterhoekse Unieke Spelen dansen mee tijdens de opening. Foto: PR

Deelnemers van de Achterhoekse Unieke Spelen dansen mee tijdens de opening. Foto: PR

Veel enthousiaste deelnemers aan Unieke Spelen

LICHTENVOORDE - De Hamalandhal was op zaterdag 21 mei het sportevenemententerrein voor unieke sporters. Ruim 100 sportievelingen met een beperking namen deel aan de sportcarrousel waarin zij allerlei verschillende sporten beoefenden. Met enthousiasme speelden de sporters een potje voetbalvel, tafeltennis of bocce. Anderen waagden zich op de klimwand of in de boksring en de diehards sloofden zich uit bij een heuse bootcamp.

Door Dinès Quist

De Unieke Spelen is een sportdag voor sporters met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. “Meedoen, elkaar ontmoeten en plezier hebben, dat is waarom we dit evenement organiseren,” vertelt Loes Lageschaar, regiocoördinator Uniek Sporten bij Achterhoek in Beweging. “We zijn blij met het grote aantal deelnemers van afgelopen zaterdag. De Achterhoekse Unieke Spelen organiseren we in navolging van de Special Olympics Nationale Spelen van 2018. De eerste regionale editie werd in 2019 gehouden in Aalten. Het was zo’n groot succes dat we er een jaarlijks evenement van wilden maken. Door de pandemie lukte dat de afgelopen twee jaar niet. Maar nu kon het dan eindelijk doorgaan.”

Hamaland-manager Tim Bader is blij deel uit te maken van de Unieke Spelen. “De Hamalandhal is er voor iedereen. Daarom zijn wij ontzettend trots dat wij dit jaar de Achterhoekse Unieke Spelen mochten organiseren.”

Het dak eraf
Nadat Boudewijn Inja, vitaliteitscoördinator van Estinea, een openingswoordje heeft gedaan, barst het feest los. Opgetogen springen de unieke sporters op de stevige beat van de muziek en dansen mee met twee danseressen van sportschool KeiFit. Na deze warming-up kunnen ze dan echt aan de slag en worden ze door hun begeleiders meegenomen naar de verschillende sportzalen. Eén van de unieke sporters loopt doelgericht naar de klimwand. Daar wordt hij in een klimtuig gehesen en vakkundig vastgegespt aan een veiligheidstouw. Triomfantelijk zet hij zijn voet in één van de klimgrepen, een paar meter klimt hij omhoog om zich daarna weer naar beneden te laten vieren. Trots landt hij zachtjes op de grond en geeft zijn begeleider een high five. Achterin de zaal klinkt gejuich van het team dat gewonnen heeft met bocce. Buiten klinkt hippe muziek, één van de unieke sporters zorgt voor de muzikale invulling vanachter zijn draaitafel. Een paar deelnemers bestormen de stormbaan en laten zich in het zachte kussen vallen. Boogschieten is ook populair, al is het voor sommigen niet zo eenvoudig de boog op de juiste manier vast te houden.

Voor deelnemers met een ernstig meervoudige beperking is er een laagdrempelig beweegprogramma beschikbaar. “Zo is deelname voor alle unieke sporters mogelijk,” vertelt Loes Lageschaar. “Bij elke activiteit van de Achterhoekse Unieke Spelen staat de Olympische gedachte centraal: meedoen is belangrijker dan winnen.”

Iedereen de schouders eronder
Studenten Sport en Bewegen van het Graafschap College assisteren tijdens de Unieke Spelen. Ap te Winkel is projectleider onderwijsvernieuwing op het Graafschap College en vertelt: “Deze sportdag is een fantastisch project voor onze leerlingen om in aanraking te komen met de doelgroep verstandelijk/ fysiek beperkte sporters. Hier leren ze al vroeg in hun studie om ook deze sporters in beweging te krijgen en met ze te communiceren.”

Het grootste deel van de deelnemers komt van zorginstellingen Estinea, Elver, Zozijn en Sius. Zij hebben zich ook hard gemaakt om van de sport- en speldag een succes te maken. Het initiatief van de Unieke Spelen komt vanuit Achterhoek in Beweging van de acht gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. 

Volgend jaar zullen de Unieke Spelen gehouden worden in Montferland.

Marieke leert boogschieten tijdens de Achterhoekse Unieke Spelen. Foto: PR
Ilona leert wandklimmen tijdens de Achterhoekse Unieke Spelen in de Hamalandhal. Foto: PR
Ilona kruipt door de stormbaan tijdens de Achterhoekse Unieke de Spelen. Foto: PR
Mees Wolters rolt de bal samen met de mascotte van de Achterhoekse Uniek spelen. Foto: PR
Loes Lageschaar samen met haar achterneefje Mees Wolters. Foto: PR