Dennis, Irene en Ersen (van links naar rechts) met elkaar in gesprek. Foto: PR
Dennis, Irene en Ersen (van links naar rechts) met elkaar in gesprek. Foto: PR

Corona-periode eenzaam, maar ook leerzaam

Maatschappij

WINTERSWIJK - Het hele jaar besteedt Winterswijk Drempelvrij aandacht aan de Week van de Psychiatrie. Jongerenwerker Ersen van SPOT Jongerenwerk blikt samen met twee jongeren terug op de corona-periode. Deze periode heeft namelijk invloed gehad op de mentale gezondheid van veel jongeren. Ook Irene en Dennis kunnen daarover meepraten.

Jongerenwerk
Ersen werkt als jongerenwerker bij SPOT Jongerenwerk. De jongerenwerkers hebben contact met ruim 1.000 jongeren in Winterswijk. De één ontmoeten ze alleen bij activiteiten die SPOT organiseert, met de ander hebben ze intensiever contact. Bijvoorbeeld als een jongere om welke reden dan ook hulp nodig heeft. SPOT biedt hen een luisterend oor en schakelt als dat nodig is een hulpinstantie in. Ersen en zijn collega’s hebben gemerkt dat veel jongeren worstelden tijdens de corona-periode. “Sommige jongeren zijn baldadiger geworden. Uit verveling zijn ze kattenkwaad gaan uithalen of met dingen gaan experimenteren. Ook zijn jongeren gevoeliger geworden voor groepsdruk. Maar wij hebben vooral veel eenzaamheid gezien.”

Vrienden gemist
Iets waarover Dennis en Irene kunnen meepraten. Ook zij hebben zich tijdens de corona-periode eenzaam gevoeld. Irene (17) is eerstejaars student Social Work en zat tijdens de lockdown in haar examenjaar. Daarom mocht ze eigenlijk wel naar school, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid bleef ze een periode thuis. “Dat was lastig. De hele klas ging naar school en ik volgde de lessen online. Dan mis je toch een deel van de les. Ik voelde me anders dan mijn klasgenoten en daardoor soms heel alleen.” In deze periode miste ze vooral het contact met vrienden. “Mijn beste vriendin zag ik bijna elke dag en nu ineens niet meer. En ook mijn andere vrienden miste ik”, vertelt Irene.

Ook Dennis (21) heeft zich eenzaam gevoeld tijdens de lockdown. Hij is natuursteenbewerker en ging wel naar het werk, maar na werktijd zag hij bijna niemand. “Je kon ook niet echt ergens naartoe gaan. Dus ik zat alleen maar thuis en deed eigenlijk niks. Ik ging blowen. Ik voelde me alleen en alleen zijn is niet fijn. Ik zat best diep in de put soms.” In deze periode praatte hij regelmatig met Ersen, bij hem kon Dennis zijn verhaal kwijt.

Positieve dingen geleerd
Toch heeft de corona-periode Dennis en Irene ook wat opgeleverd. Dennis is, dankzij de steun van Ersen, hulp gaan zoeken. “Op een gegeven moment dacht ik: ‘Dit kan eigenlijk niet langer zo.’ Dus toen heb ik er zelf voor gekozen om te stoppen met blowen en hulp te zoeken. Dankzij die hulp en die van Ersen is het gelukt. Ersen heeft me het laatste zetje gegeven. Ik heb best veel stappen gezet de laatste tijd. Daar ben ik wel blij mee.”

Ook Irene heeft door de corona-periode aan zichzelf gewerkt. “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Ik kan nu ook alleen zijn. Ik heb geleerd te zijn om blij te zijn met alleen mezelf.”

Praten helpt
Voor anderen hebben Dennis, Irene en Ersen een belangrijke tip: “Als je niet lekker in je vel zit, praat er dan met iemand over. Zoek iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een familielid, vriend of collega”. Dennis voegt toe: “Doe dit niet online, maar ga live met iemand praten. Dat is betrouwbaarder en dan kan iemand je écht helpen.” Ersen weet dat het moeilijk is om te praten, maar alleen dan verandert er iets: “Hoe eenzamer jij je voelt en hoe dieper jij in de put zit, hoe moeilijker het is om er uit te komen. Dus praat met iemand die je vertrouwt. Anders sta je er alleen voor.”

Meer informatie
Wie meer informatie wil over SPOT Jongerenwerk of graag met een van de jongerenwerkers wil praten, kan kijken op: www.spotjongerenwerk.nl. Of neem contact met hen op via Instagram: @Spot_Ersen of @Spot_Amanda.