Leerlingen van groep 7 van De Vlier plaatsen de transparante vlinders in de kinderbegraafplaats. Foto Lineke Voltman
Leerlingen van groep 7 van De Vlier plaatsen de transparante vlinders in de kinderbegraafplaats. Foto Lineke Voltman

Kindgerichte sfeer op vernieuwde kinderbegraafplaats

Maatschappij

WINTERSWIJK - De kinderafdeling van de algemene begraafplaats in Winterswijk was nodig aan een opknapbeurt toe. De gemeente Winterswijk heeft anderhalf jaar geleden Jan Bent van Groencentrum Wenninkhof de opdracht gegeven om een plan te maken voor de herinrichting.

Door Lineke Voltman

Dinsdag 5 juli was de officiële opening van de vernieuwde kinderbegraafplaats door burgemeester Joris Bengevoord in aanwezigheid van vele ouders. Tijdens de bijeenkomst plaatsten leerlingen van groep 7 van basisschool De Vlier 53 zelfgemaakte transparante vlinders. Onder leiding van hun leerkracht Karin Jansen hadden ze op school de vlinders uitgesneden met behulp van een laserprinter en daarna in alle mogelijke kleuren beschilderd. Ook verder is er allerlei vrolijke versiering te zien, eveneens door de leerlingen vervaardigd. 

Meer geborgenheid gecreëerd
De kindervelden hebben nu duidelijk een meer kindgerichte sfeer door kleine accenten in bijvoorbeeld de loop van de grindpaden en de keuze van bloeiende planten als vlinderstruiken, kattenkruid en zonneroosjes. Door het aanleggen van grote planten is meer geborgenheid gecreëerd. Voor de ongeboren gestorven kindjes is bij een herdenkingsboom een plek voor herinnering. Ook is er een pergola geplaatst waar mensen een herdenking kunnen houden.

Vlinders
Een perkje is ingericht in de vorm van een vlinder, met daarop een grote metalen vlinderboom. Dit perkje kan ook gebruikt worden om urnen neer te zetten. Aan het begin van het vlinderpad staan twee grote vlinders, die een vader- en moederfiguur verbeelden. Vlinders staan symbolisch voor geluk, vrijheid en liefde en door velen wordt de ontmoeting met een vlinder gezien als een boodschap van iemand die van boven op je neerkijkt .

Monument voor het Verloren Kind 
Het monument voor het Verloren Kind, gemaakt door de kunstenares Gerri Grijsen, staat sinds 2009 in een ander perkje. Het is een bronzen beeld van twee gebogen figuren in een hartvorm, die samen een kindje vasthouden met als opschrift ‘We buigen diep maar breken niet’.

“Voor Groencentrum Wenninkhof was het herinrichten van de kinderbegraafplaats een bijzondere opdracht”, aldus Jan Bent. “De gemeente kwam met enkele suggesties als de vlinderboom en een pergola en die heb ik ook in het ontwerp meegenomen. Afgelopen voorjaar zijn de werkzaamheden gestart en die hebben ongeveer zes weken in beslag genomen.”

De bijeenkomst werd afgesloten met het leggen van een witte roos op elk graf.