Joke Schreurs. Foto: PR
Joke Schreurs. Foto: PR

Joke Schreurs loopt voor de vereniging van Huntington

Maatschappij

WINTERSWIJK - Iedereen die de Vierdaagse van Nijmegen loopt, krijgt van de organisatie de kans om via een eigen pagina geld in te zamelen voor een goed doel. Ook de Winterswijkse vierdaagsewandelaar Joke Schreurs kreeg die mogelijkheid. “Mijn zwager is overleden aan de ziekte van Huntington”, vertelt ze. “Dus toen ik zag dat ik een goed doel kon kiezen, koos ik voor de Vereniging van Huntington, want er is geld voor onderzoek en medicijnen nodig.”

Door Sander Damen

De ziekte van Huntington is, zo blijkt uit informatie van de hersenstichting, een erfelijke hersenaandoening, waarbij de klachten steeds erger worden. De ziekte heeft gevolgen op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Het lichaam maakt ongewenste bewegingen en het gedrag verandert. Mensen met Huntington worden somber, angstig of snel boos. De oorzaak van Huntington is een afwijking van een bepaald gen. Deze afwijking is erfelijk en wordt dus altijd via een van de ouders overgedragen. Als een van de ouders drager is, heeft een kind van deze ouders vijftig procent kans de ziekte te krijgen.

‘Vreselijke ziekte’
Joke Schreurs volgde het ziekteproces van haar zwager drie jaar van dichtbij en vond het verschrikkelijk om te zien. “Het is een vreselijke ziekte”, zegt ze. “Als ik het moet beschrijven, zou ik zeggen dat het een combinatie is van verschillende hersenziekten als dementie en Parkinson.”

Toen de Nijmeegse Vierdaagse haar de gelegenheid bood geld voor een goed doel in te zamelen, twijfelde ze geen moment. “Ik zag dat veel wandelaars voor de bekendere ziektes geld in zamelen”, vertelt ze. “Voor Huntington is veel minder aandacht. Van al die duizenden wandelaars zijn er maar twee die daar geld voor inzamelen. En ik ben daar een van. Ik loop voor de Huntingtonvereniging omdat Huntington een vrij onbekende maar zeer ernstige erfelijke ziekte is. Er is veel onderzoek nodig om deze ziekte te kunnen genezen. Op dit moment is er nog geen medicatie tegen deze ziekte. En daar is geld voor nodig.”

Doneren is eenvoudig. Joke heeft een donatiepagina tot haar beschikking gekregen: www.devierdaagsesponsorloop.nl/actie/joke-schreurs.

Doel bereikt
Joke verspreidde de link via Facebook en What’s app onder familie, vrienden en kennissen. Het geld dat via de link overgemaakt wordt, belandt direct op de rekening van de Huntingtonvereniging.

Als streefbedrag heeft Joke duizend euro ingevuld. Dat vond ze een vrij hoge inzet, want ze zou met een paar honderd euro al heel tevreden zijn. Nu ruim twee weken voor de Vierdaagse lijkt het een bescheiden inzet. De duizend euro is nu al bereikt.

Daar is Joke heel blij mee. “Huntington is gewoon een heel nare ziekte, veel mensen belanden er door in het verpleeghuis”, zegt ze. “Ik weet er misschien niet alles van, maar ik zag van dichtbij wat de ziekte doet. Ik zag mijn zwager langzaam aftakelen. Hij is op negenenvijftigjarige leeftijd overleden. Ik hoop dat ik op deze manier iets tegen deze nare ziekte kan doen.”

Donaties blijven welkom op www.devierdaagsesponsorloop.nl/actie/joke-schreurs. De Vierdaagse van Nijmegen vindt plaats van 19 tot en met 22 juli.