Van links naar rechts: Anton Reuvekamp, Thea Karis, Gerda Hoekstra en Hans Willemsen bezig met het verwijderen van het logo van ’t Gasthuus. Foto: Han van de Laar
Van links naar rechts: Anton Reuvekamp, Thea Karis, Gerda Hoekstra en Hans Willemsen bezig met het verwijderen van het logo van ’t Gasthuus. Foto: Han van de Laar

De ouderen in Winterswijk zijn weer aan het zwerven

Maatschappij

‘De teleurstelling is groot, maar we komen hier sterker uit’ 

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Thea Karis (voorzitter), Gerda Hoekstra, Anton Reuvekamp en Hans Willemsen, bestuursleden van de Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk (SOSW), blikken terug op de situatie met betrekking tot ’t Gasthuus, de ontmoetingsruimte voor ouderen. Deze hebben ze noodgedwongen moeten verlaten. Thea: “Eén ding is zeker, de teleurstelling is groot, maar we komen hier sterker uit!” In de SOSW zijn de ouderenbonden KBO, PCOB, Wenters Plus en STOA vertegenwoordigd. 

Ontmoetingscentrum
Anton: “Al vanaf 2014 zijn we bezig met de realisatie van een ontmoetingscentrum en inloop voor Winterswijkse ouderen. We vertegenwoordigen een groep van zo’n 11.000 55-plussers. Dat is ruim een derde van de bevolking. Die heeft toch wel recht op een eigen ontmoetingsplek. Het leek er even op dat ’t Gasthuus die functie zou vervullen. Met de toenmalige eigenaren waren goede afspraken gemaakt. Alles was klaar in 2020, maar toen we bijna zover waren, brak corona uit en werd de officiële opening uitgesteld. Inmiddels kwamen er nieuwe eigenaren en van hen hoorden we dat we het Gasthuus moesten verlaten. De eerder gemaakte afspraken golden niet meer. De functies vielen niet meer te combineren. ‘t Gasthuus biedt namelijk ook onderdak aan zo’n vijftien bewoners die in het gebouw een appartement huren. De eigenaren vonden dat we met onze activiteiten te veel overlast bezorgden. Ook de huursom vonden ze te laag. Die zou fors omhoog moeten, maar dat was voor ons niet te doen.”

Eenzame ouderen
Hans: “En we hadden het zo mooi voor elkaar. Alles was geregeld van een consumptiemunten automaat tot een aangepast biljart voor mensen in een rolstoel. We hadden ook al een heel scala aan activiteiten die er plaatsvonden. Juist deze zomer wilden we ons ook extra richten op eenzame ouderen waarvan de kinderen op vakantie zijn. Dat gaat nu allemaal niet door. We zijn nu op zoek naar een ruimte van zo’n 300 m², waar zo’n 25 tafels met stoelen kunnen staan en diverse activiteiten tegelijk plaats kunnen vinden, zoals kaarten, biljarten en sjoelen. Maar één ding hebben we wel geleerd: we willen zelf het beheer en de exploitatie verzorgen van de beschikbare ruimte. De spullen zijn, voor zover mogelijk, opgeslagen en binnen drie maanden hopen we te horen waar we naar toe kunnen.”

Ouderenbeleid 
Thea deelt in de teleurstelling, maar is tegelijk toch ook optimistisch. “We zijn er hechter door geworden en strijdbaarder. Er is veel meer interesse gekomen voor het ouderenbeleid. Het wordt door de politieke partijen en het college van B&W veel serieuzer genomen. We verwachten dat er zowel op korte als op langere termijn meer aandacht voor ouderen komt. Maar helaas zijn de ouderen in Winterswijk op dit moment weer aan het zwerven. Wel zijn we concreet bezig met een aantal opties voor een nieuwe ontmoetingsruimte. Zodra bekend is waar we naar toe kunnen, zullen we dat laten weten. Blij zijn we ook met de vele vrijwilligers die zich enorm hebben ingezet. Dat mag ook worden gezegd.”

Ondertussen worden er ook activiteiten elders gehouden. Gerda is voorzitter van de bewonerscommissie van Sleeswijk en tevens actief bij Wenters Plus. Zij heeft er mede voor gezorgd dat er op een aantal dagdelen ontmoetingsactiviteiten kunnen worden gehouden. Zo worden er diverse spelen gedaan en kan men langskomen om een praatje te maken. Gerda: “Dat er veel behoefte aan deze voorziening is, bleek bij de start van het ontmoetingscentrum in september 2020 toen na de eerste lockdown ’t Gasthuus open kon. In die maand waren er maar liefst 1400 bezoekers die langskwamen. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”

Noodzaak
Er zijn nog wel een aantal pogingen geweest om in ’t Gasthuus te kunnen blijven. Zo heeft wethouder Elvira Schepers gesprekken gevoerd met de nieuwe eigenaren. Maar helaas is het niet gelukt om tot een oplossing te komen. Vandaar dat het bestuur besloten heeft voorlopig de spullen op te bergen. Ondertussen ziet iedereen de noodzaak van een ontmoetingsruimte voor ouderen wel in. Nu nog een geschikte ruimte zien te vinden!

‘Metmekare’ heeft de mogelijkheid gehad te reageren op dit artikel, maar wilde hiervan geen gebruik maken.