Afbeelding

Tristan Botteram

Downhiller - 21 jaar - Afkomstig uit Doetinchem

Ongeveer vier maanden geleden is het downhill-seizoen afgetrapt. Downhill is een sport waarbij je met een volledig geveerde mountainbike een parcours aflegt over rotsen, wortels en sprongen met een gemiddelde duur van 4 minuten. De start is op de top van de berg en de finish bevindt zich in het dal. Gemiddeld duurt een afdaling dus 4 minuten, waarbij snelheid en precisie op nummer 1 staan. Een finale bestaat uit een afdaling waarbij alles samen moet komen en de rijder die het kortst over de afdaling doet wint. Met livestreams van Red Bull TV worden de wedstrijden van de wereldbekers vastgelegd, waarbij met behulp van een super uitdagend parcours, tussentijden en acties van rijders de professionele sport te volgen valt. Deelnemers van over de hele wereld nemen deel aan deze wedstrijden. Dit is de hoogst haalbare tak binnen de sport. 

Tot dusver mijn 2022
Mijn seizoen bestaat uit 14 wedstrijden en op het moment dat ik dit schrijf zitten we net over de helft van het kampioenschap. In de afgelopen periode is er veel gebeurd, zowel hoogte- als dieptepunten. Om bij het begin te beginnen moeten we bij de voorbereiding starten: deze was uitermate goed en veel beter als de jaren ervoor, omdat ik – mede door een groter budget – de kans had om te reizen. Hiervoor ben ik al mijn sponsors heel erg dankbaar. Hiermee heb ik alleen voor mijzelf te hoge verwachtingen gevormd en uiteindelijk te veel druk ervaren. Met de start van het seizoen merkte ik het niet zo erg, maar op een gegeven moment ging alles achteruit. Neem hierbij als voorbeeld mijn focus of algemene mindset.

Na een bepaalde periode besefte ik mij dat dit het geval was en vervolgens is er een punt geweest waarbij ik terug op de rails wist te komen. Bij de iXS Cup in Winterberg heb ik gewonnen en bij de Europese ronde van Oostenrijk wist ik constant te finishen. De snelheid is er, alleen blijft het toch frustrerend dat dit niet altijd resulteert in een goed resultaat. Dit ondervind ik vooral bij de wedstrijden van de wereldbekers. Ondanks dit alles ben ik erg blij met welke kant ik op ga. 

Vooruitzichten
6 wedstrijden in 5 verschillende landen. Er zijn twee Europese rondes te rijden met de finale in Italië. Als we kijken naar de wereldbekerwedstrijden staan er nog twee op de kalender, met Frankrijk als bestemming voor het wereldkampioenschap. Mijn doel is om het ritme wat ik nu heb aan te houden en het proberen te versnellen over de wedstrijden. Soms is het resultaat de start van alles en gaat het balletje rollen, maar uiteindelijk moet het allemaal in mijn hoofd goed vallen. Ik weet dat dit lukt op het moment dat ik mij goed voel en plezier heb. Hiermee gezegd is dit het hoofddoel!