Boek 'Achterhoekse Deerns' wordt uitgereikt aan Tante Rikie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Boek 'Achterhoekse Deerns' wordt uitgereikt aan Tante Rikie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Sterke ‘Achterhoekse deerns' met een indrukwekkend verhaal

AALTEN - Na twee uitgaven van het boek 'Achterhoekse Kearls' werd het hoog tijd om een boek te wijden aan 'Achterhoekse Deerns’, zo vond burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst drie jaar geleden. Samen met Linda Commandeur benaderde ze uitgever Willy Hermans, die ook ‘Achterhoekse Kearls’ had uitgegeven.

Door Lineke Voltman

Marianne Besselink: “Gezamenlijk hebben we gekeken hoe we dat het beste konden aanpakken en welke vrouwen we daarvoor zouden kunnen benaderen. We wilden vooral vrouwen van jong tot oud, die in allerlei verschillende beroepsgroepen werkzaam zijn, van sport tot politiek en van kunst tot onderwijs. Maar vooral sterke vrouwen die een indrukwekkend verhaal te vertellen hebben en dat kon zowel over het persoonlijke als werkzame leven gaan.”

Voorproefje
Vrijdag 8 juli was de presentatie van ‘Achterhoekse Deerns' bij Suzie's Farm aan de Loohuisweg in Aalten, waarbij zowel een groot aantal ‘deerns' aanwezig was als ook de meeste schrijvers van de verhalen. Na een openingswoord van uitgever Hermans ging Linda Commandeur in gesprek met enkele samenstellers van het boek en de vrouwen die ze geïnterviewd hadden. De gesprekken gaven een klein voorproefje van de verhalen in het boek.

Eerste exemplaren
Aan het eind van het officiële gedeelte overhandigde Besselink de eerste exemplaren van het boek met een bos bloemen aan de aanwezige ‘deerns' en schrijvers. In het boek zijn de verhalen van achttien vrouwen opgenomen maar volgens Besselink was de lijst van vrouwen, die in aanmerking kwamen zodanig lang dat ze gemakkelijk enkele boeken zouden kunnen vullen. Een van de criteria was dat 'de deerns' in de Achterhoek geboren zijn of hier nu wonen.

Deerns en schrijvers
De Achterhoekse deerns die in het boek hun verhaal vertellen zijn Laura van Kaam, Lisa Westerveld, Claudia Willemsen, Aniek van Koot, Louise te Poele, Natasja Thijssen, Suzanne Ruesink, Souad Boumedien, Siri Worm, Mieke Stemerdink, Angela Schokkin, Mirjam Koster, Claudia Krooshof, Mia Tankink, Linda van der Berg, Christi Kluivers, Claudia Straatmans en tante Rikie.
De verhalen van de achttien vrouwen zijn opgetekend door Annekée Cuppers, Marjolijn Gerritsen, Kelly Heerink, Gerard Menting en Henri Walterbos. Theo Kock zorgde voor de foto's bij de artikelen.