Akkerrand van Groene Kerk bij de watertoren. Foto: Herlinda ter Maat
Akkerrand van Groene Kerk bij de watertoren. Foto: Herlinda ter Maat

Akkerrandenseizoen geopend; mengsels prachtig in bloei!

AALTEN/DINXPERLO – Met een bijeenkomst met toespraken en een wandeling is het akkerrandenseizoen van 2022 officieel geopend. Belangstellenden, vrijwilligers, mensen van stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP), wildbeheer, de Groene Kerk en vertegenwoordigers van de gemeente Aalten verzamelen zich op Landgoed Eppink in buurtschap Dale voor de opening. De pluktuin van de Groene Kerk is het doel van de wandeling. 

Door Karin Stronks

Herlinda ter Maat (Achterhoek Toerisme) heet de aanwezigen van harte welkom terwijl de gasten een kop koffie met krentenwegge nuttigen op de sfeervolle 'deale' van landgoed Eppink. Ze geeft aan dat er twee sprekers zijn en dat het programma wordt gevolgd door een wandeling naar de watertoren waar een bloemenmengsel, gezaaid door de Groene Kerk volop in bloei staat.

Ze overhandigt wethouder Ted Kok een pakketje met informatieboekjes en een klein insectenhotel. “Dit pakketje is bij het VVV te koop!” 

Zomerse beleefdagen
Herlinda tipt de gasten over de zomerse beleefdagen, drie staan er dit jaar op stapel, georganiseerd door IVN Natuureducatie. De eerste is op woensdag 27 juli bij Suzies Farm, De Haart, woensdag 3 augustus wordt de tweede beleefdag gehouden bij De Neeth in Barlo en woensdag 10 augustus is men welkom op de beleefdag bij landwinkel Smits in De Heurne (Dinxperlo).

Exportproduct
Ze geeft het woord aan wethouder Ted Kok. “De akkerranden zijn in enkele jaren uitgegroeid tot een exportproduct. Het is uitgerold naar meerdere gemeenten en zelfs over de grens. Akkerranden worden elk jaar ingezaaid om het platteland mooier te maken en het is heel goed voor de biodiversiteit, voor vogels, insecten. En mooi om te zien, langs weilanden en in bermen, voor inwoners van onze gemeente, voor toeristen. We zien dat er veel in bloei staat en dat er steeds meer burgers meedoen met het project!”
Gert Rougoor van de werkgroep akkerranden vertelt over de verschillende mengsels, over de pogingen om meerjarige bloemenmengsels te introduceren, dat daar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Over het tijdstip van inzaaien, wat weersafhankelijk is, over dat er meer bij komt kijken dan het samenstellen van mengsels, het inzaaien en genieten…

Zeldzaam mooi
Rougoor: “We openen het akkerrandenseizoen bewust als er mooie bloeiende mengsels te zien zijn. Maar we zien ook dat ze er niet altijd mooi uitzien, het lijkt onkruid. Voor vogels en insecten is de functie totaal anders. Hazen en konijnen vinden er beschutting, voor vogels en insecten zijn de mengsels een bron van voeding. De natuur versterken, dat is het primaire doel van de akkerranden.”

Er worden door Gert Rougoor enkele voorbeelden genoemd van zeldzaam mooie akkerranden. "Het tübinger-mengsel in de berm langs de Casperstraat in De Heurne staat er prachtig bij, zo ook de voormalige vuilnisbelt in Dinxperlo, mooi stukje natuur nu. We hebben leerlingen van Schaersvoorde voorlichting gegeven en hen zaden mee naar huis gegeven. Er doen nog elk jaar meer burgers uit Dinxperlo en Aalten mee met het akkerrandenproject!”

Watertoren
Het gezelschap maakt zich op voor de wandeling van ongeveer drie kilometer over paden en zandweggetjes naar de watertoren. Voor wethouder Kok komt het goed uit, hij bereidt zich voor op de vierdaagse van Nijmegen. “Ik heb nog niet veel tijd gehad om te oefenen”, zegt hij met een lach.

Groene Kerk
Werkgroep De Groene Kerk heeft tegenover de watertoren een stukje land, door een erfenis aan de kerk toevertrouwd, ingezaaid met een akkerrandenmengsel en het stukje grond ingericht als pluktuin.

Jan Haring, voorzitter van de werkgroep Groene Kerk protestantse gemeente Aalten en Bredevoort legt uit: "Voor u ligt de bloementuin van de kerk, open voor iedereen. De trots van de Werkgroep Groene Kerk Aalten en Bredevoort. Je zou kunnen zeggen dat de protestantse gemeente van Aalten de pluktuin aanbiedt aan alle bewoners van de gemeente en aan de toeristen die hier verblijven. Tegelijkertijd willen we laten zien wat er mogelijk is met schijnbaar nutteloze ‘overhoekjes'. Je kunt ze omtoveren tot juweeltjes in het landschap, tot rustplekken voor dier en mens.”

Pluktuin van de Groene Kerk bij de watertoren, ringweg. Foto: Karin Stronks
Gert Rougoor vertelt over diverse bloemenmengsels. Foto: Karin Stronks
Herlinda ter Maat met het pakketje, en wethouder Ted Kok. Foto: Karin Stronks
Akkerrandenseizoen geopend. Foto: Herlinda ter Maat