Wie het Joodse verhaal wil horen is welkom bij de rondleidingen. Foto: Mirjam Schwarz
Wie het Joodse verhaal wil horen is welkom bij de rondleidingen. Foto: Mirjam Schwarz

Rondleidingen in de synagoge op 19 en 26 juli

Cultuur

WINTERSWIJK - In de 17e eeuw woonde er een handvol Joden in Winterswijk. Rond 1800 was hun aantal toegenomen tot ruim vijftig zielen. In de eerste helft van de twintigste eeuw was de gemeenschap uitgegroeid tot meer dan 300 mensen. Veehandelaren en slagers, textielhandelaren waren het, volledig opgenomen in de plaatselijke samenleving. Hun rijke Joodse cultuur is nog steeds zichtbaar. Deze zomer wordt, dat Joodse verhaal elke dinsdagavond vanaf 19.00 uur verteld. Dat gebeurt in de synagoge aan de Spoorstraat, ooit het middelpunt van de Joods leven in  Winterswijk. 

De synagoge is ook het hart van een bijzonder complex, dat niet voor niks erkend is als rijksmonument. Achter de synagoge ligt het ritueel badhuis. Naast de synagoge het voormalige Joodse schooltje met daaraan verbonden de woning van de leraar/voorzanger. Achter de betonnen muur de oude begraafplaats, die tot 1880 in gebruik is geweest. Deze combinatie is uniek voor Nederland. 

Vrijwilligers van de Stichting Winterswijkse Synagoge verzorgen in de zomermaanden rondleidingen, waar het verhaal van Joods Winterswijk wordt verteld. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.  

Volwassenen betalen 5 euro, kinderen tot 16 jaar 3 euro.

Meer informatie, ook voor (groeps-)rondleidingen of wandelingen door Joods Winterswijk is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl.