Röntgenfotografie te zien in de Jacobskerk

WINTERSWIJK - Tot en met 12 augustus is de de tentoonstelling van röntgenfotografie van Arie van ’t Riet te bewonderen in de Jacobskerk.

Arie van ‘t Riet werkte jarenlang als klinisch fysicus voor onder meer de afdeling Radiologie van het ziekenhuis in Deventer. Hij gaf in die hoedanigheid practicumlessen over röntgenstraling aan medewerkers. Hij liet de cursisten vaak foto’s maken van bloemen. Hierdoor werd zijn interesse gewekt. Het ziekenhuis ging verhuizen en Arie kon een röntgenapparaat redden van de schroot.

Hij vroeg een vergunning aan en richtte zijn eigen studio in. Na zijn pensioen ging hij zich intensiever bezig houden met zijn hobby. Hij fotografeert een tafereel in één keer. Dit is een flinke uitdaging omdat een vogel meer massa heeft dan een tere bloem. Hij moet dan het doordringend vermogen heel nauwkeurig kiezen zodat beide onderwerpen goed in beeld komen.

Omdat er meer beeld onder zijn ogen kwam dan verwacht en hij dit niet kon plaatsen zocht hij contact met een bioloog. Hij kwam terecht bij Bram Langeveld, bioloog en conservator van het Natuurhistorisch museum in Rotterdam. Hij ging dingen voor Arie uitzoeken. "Ik zie de foto als kunst maar tegelijkertijd geeft het veel inzicht. Je ziet het innerlijke van een dier of bloem en dat maakt het ook zo interessant. Wat mij zo aanspreekt is de enorme uitdaging die Arie hiermee aangaat. Hij moet het tafereel rangschikken, goed belichten en in de nabewerking moet hij ook nog eens voorzichtig met kleur. Want röntgenfoto’s zijn zwart-wit."

Er is een boek uitgebracht door Arie van ’t Riet (foto’s) en de teksten van Bram Langeveld genaamd 'Doorgelicht'. Daarnaast is er een boek uitgebracht door Arie van ’t Riet en Jan Paul Schutten 'Binnenste Binnen'. Deze boeken zijn ook in het Duits en Engels vertaald. Tijdens de tentoonstelling liggen deze twee exemplaren ter inzage. De boeken zijn te koop bij de plaatselijke boekhandel Kramer. Daarmee is er een leuke samenwerking ontstaan en heeft de boekhandelaar zelfs de etalage er mee ingericht.