Resy Oonk in de perstent van de Zwarte Cross. Foto: Barbara Pavinati

Resy Oonk in de perstent van de Zwarte Cross. Foto: Barbara Pavinati

Tante Rikie laat het lintjes regenen

LICHTENVOORDE – Dit jaar neemt Tante Rikie afscheid van de Zwarte Cross. Op zondag rond de klok van twaalf is haar Afscheidsdefilé. Door haar deftige dragers wordt ze die middag koninklijk door het publiek heengedragen naar het Hoofdpodium. Voor haar lopen majorettes en muzikanten. Eenmaal op het podium kunnen de mensen uit het publiek bij haar komen om afscheid te nemen. Frans Miggelbrink neemt het woord als De Koninklijke Tante Rikies lintjes(regen) begint. Hij leest met rode pet in rood pak uit een groot rood boek de mooie en roemrijke verhalen voor van een twintigtal mensen die de Zwarte Cross een warm hart toedragen, er veel voor hebben gedaan of juist een enorme pechvogel zijn door een gebroken arm. Ze worden met Rikies koninklijke lintjes beloond. 

Door Barbara Pavinati

Onder meer Resy Oonk, PR- en communicatiemedewerkster van Bibliotheek Oost Achterhoek ontvangt een lintje. Voor Trouw en Langdurige Dienst. Eenmaal terug in de vertrouwde voorleestent van de Bibliotheek in het Blagenparadijs zegt ze stralend: ”Het was heel enerverend en geeft ook erkenning aan heel Tante Rikies voorleesteam.”

Lezen is belangrijk
"Dit lintje is ook een mooie beloning voor ons voorleesteam op de Zwarte Cross. We zijn in 2011 begonnen met een Bibliobus en inmiddels uitgegroeid tot Tante Rikies voorleesteam met Gijs Jolink als promotor. Hij komt elk jaar trouw in het dialect voorlezen en uitleggen hoe belangrijk lezen is. Niet alleen voor je taalvaardigheid en woordenschat, maar ook voor je creativiteit. We hebben elk jaar een ander team. Dit jaar werken we met dertig mensen uit zes verschillende bibliotheken.

Van Zutphen/Brummen tot 's-Heerenberg/Didam. We bestrijken heel de Achterhoek en werken voor de Zwarte Cross allemaal samen. Het is een en al gezelligheid. We maken heel veel blagen blij door voor te lezen. En we hebben ook gesprekken met ouders over het belang van lezen en voorlezen. Tante Rikie komt ons elk jaar opzoeken. Gisteren kwam ik haar op het terrein tegen en zei ze nog tegen mij: ”Ik kan toch geen afscheid nemen zonder dat ik bij jou in de voorleestent ben geweest?”

Resy Oonk krijgt haar lintje. Foto: Barbara Pavinati
Resy Oonk op het Hoofdpodium met de lintjesregen. Foto: Barbara Pavinati
Resy Oonk poseert voor de fotograaf. Foto: Barbara Pavinati
Tonnie Weikamp is ook genomineerd voor een lintje en in de perstent aanwezig. Foto: Barbara Pavinati
Resy Oonk bij de voorleestent in het Blagenparadijs. Foto: Barbara Pavinati
Resy Oonk met haar lintje en Tante Rikie. Foto: Barbara Pavinati