Eindelijk thuis!

Een huis is gemaakt van stenen en cement. Kale, koude materialen zonder liefde of compassie. Het beschermt je tegen weersinvloeden en mensen die kwaad willen. Mijn vader maakte ze toen hij bij een aannemersbedrijf werkte. Ongelooflijk trots was ik, dat mijn vader huizen kon maken voor anderen. Met mijn twee linkerhanden zou ik dat nooit kunnen!

We richten ons huis in nadat het dak erop zit: geuren, kleuren en meubilair dat bij ons past. Een plek om voor naar huis te komen, om je thuis te voelen. De plek om de deur achter je dicht te trekken, op de bank te ploffen en je op andere dingen te richten (of nergens toe, dat kan ook!). En dat thuis is ook waar je naar terug kunt verlangen als je op vakantie bent, waar het allemaal toch net anders is.

De afgelopen maanden spreek ik mensen die me zeggen dat ze zich steeds meer thuis voelen bij Pioniersplek Klimop in Winterswijk. En ik vraag hen of ze kunnen omschrijven wat maakt dat ze dat gevoel hebben. In een gemeenschapshuis kunnen het immers niet per se de geuren, kleuren en het meubilair zijn, want die zijn voor ze uitgekozen.

Woorden die dan gezegd worden: respect, liefde, een glimlach. Gezien en gehoord worden in wie en hoe je bent. Dat is het thuiskomen dat mensen voelen: het intermenselijk contact, het luisterende oor en de blik van (h)erkenning.

In 1991 stond ik in een feesttent in Neede bij mijn eerste concert van een bekend artiest: Candy Dulfer, zij toen 21 jaar, ik 15. Naast funky tunes was daar de soulfulle powerballad ‘Our house is not a home’ met een gitaarsolo van bijna 5 minuten (nog steeds krijg ik kippenvel als ik het hoor). ‘Ons huis is geen thuis als jij er niet meer bent’, is de strekking van het lied.

Thuisvoelen is niet de juiste gordijnen kopen, het vult heel andere leegtes dan vierkante meters vloeroppervlak. Het is een behoefte die mensen zoeken en die niet altijd makkelijk gevonden wordt. Een thuis maken voor anderen, iedereen kan het doen door je open te stellen en respect te tonen. Een opdracht die voor mij en mijn team zijn bron vindt in het christelijk geloof. Werken vanuit onze bedoeling op aarde. Ook als jouw bron een andere is, wordt de opdracht niet anders. Met twee linkerhanden kan ik geen huizen bouwen, maar wel bijdragen aan een thuis. Jij toch ook?

Reacties: info@leandergrooten.nl