Afbeelding

Kwaliteit van dorp is meer dan stenen, groen en water

Maatschappij

In het artikel Centrum wordt groener en veiliger (Contact, 27/12) staat dat er overeenstemming bereikt is tussen wethouder Pelgrom en Vitale Kern Vorden. Half januari praten beide partijen verder over het concept-projectplan; de uitwerking van de gebiedsvisie voor het centrum van Vorden. 

Dan is het precies vier jaar geleden dat werkgroep Vitale Kern Vorden een inloopmiddag organiseerde rond de vraag: hoe houden we het centrum van Vorden in de toekomst levendig, aantrekkelijk en veilig? Gezien de grote belangstelling voor die middag blijken deze thema’s veel Vordenaren na aan het hart te liggen. Dat nu daaraan gewerkt wordt, is goed en waardevol. Het gaat om de kwaliteit van ons dorp.

Maar er is meer. De kwaliteit van een dorp kent veel aspecten die van belang zijn voor de leefomgeving. Bijvoorbeeld de fysieke structuur. Dit betreft de openbare ruimte, straten, pleinen, woningen, het groen en het water. 

Daarnaast is er de sociale structuur met de verenigingen, clubs, organisaties, geloofsgemeenschappen en vooral de veiligheid. 

Dan zijn er nog de plaatselijke voorzieningen zoals openbaar vervoer, scholen, gezondheidszorg, sportmogelijkheden, kinderopvang, bibliotheek, winkels, horeca en dienstverlenende bedrijven. 

In het sterk vergrijzende Vorden zal voor een groeiende groep ouderen de sociale structuur steeds belangrijker worden. Een actueel en breed aanbod van de activiteiten, ontmoetingen, kunstuitingen en culturele bijeenkomsten kan dan helpen om het wonen hier leefbaar te houden. 

Voor zover bekend zijn er in Vorden al sociale activiteiten, kunstuitingen en bijeenkomsten, maar tot nu toe ontbreekt daarvan een overzicht. De inwoners zijn gediend met een dergelijk overzicht in een huis-aan-huisblad of, zodra mogelijk, op een nog te bouwen website. Wellicht ligt hier een steengoeie taak voor de sterke schouders die nu al werken aan een groener en veiliger Vorden. 

Geert Hetterscheid, Vorden