Auto's in de rij om de maaltijden op te halen en te bezorgen. Foto: PR

Auto's in de rij om de maaltijden op te halen en te bezorgen. Foto: PR

Gratis Grootste Kerstdiner maakt 1500 mensen blij

Een nieuwe Achterhoekse traditie

DOETINCHEM - Stichting Het Grootste Kerstdiner verzorgde dit jaar weer een kerstdiner op Kerstavond voor mensen met een lager inkomen in Doetinchem en Bronckhorst. Een hele klus, want ook organiseerden ze een diner voor vluchtelingen uit de crisisnoodopvang en voor de Oekraïense gemeenschap. Dit alles gratis, met hulp van donaties en giften.

“De hulp was weer overweldigend.” Dit zeggen initiatiefnemers Robby Welling en Maarten op de Weegh in koor. Robby Welling, zelf horecaondernemer van Stadscafé Simons in Doetinchem, vertelt over het enthousiasme onder de horecazaken. “In totaal hebben twaalf horecazaken de handen uit de mouwen gestoken en ik durf echt te zeggen dat ze stuk voor stuk echt hun best doen om een mooi diner te bereiden.” Het was voor de stichting een hele puzzel die gelegd moest worden, omdat er ook rekening gehouden moest worden met diëten, allergieën en ook halal. En dat alles voor 1000 driegangendiners op kerstavond.

Woensdag 21 december heeft de Stichting een kerstdiner georganiseerd voor bijna 250 mensen uit de crisisnoodopvang. Hiervoor mochten zij gebruik maken van het Graafschap Stadion. In de crisisnoodopvang in Doetinchem zitten relatief veel kinderen. Ze werden dan ook opgehaald met een huifkar en zo gebracht naar het stadion. Op de Weegh: “Na 1,5 uur heerlijk dineren ging de muziek wat harder aan en stond uiteindelijk bijna iedereen te dansen. Echt een feest. We zijn als organisatie blij dat ze, ook al was het maar heel even, konden vergeten en in het moment konden genieten.”

Ook staat er op 7 januari een kerstdiner gepland voor de Oekraïense gemeenschap in Doetinchem. Dit omdat dan traditioneel kerstmis wordt gevierd volgens de orthodoxe kerk. Welling: “Dus na de 250 maaltijden van woensdag en de 1000 maaltijden van vandaag, gaan we dus nog even door. Maar we zijn vooral blij dat het zo’n groot succes was.”

File door alle hulp
In totaal hielpen 75 vrijwilligers. Ondanks de voorzorgsmaatregelen van de organisatie konden zij niet voorkomen dat er zelfs een file ontstond van bezorgers op de Terborgseweg. “We hadden tijdsloten voor alle bezorgers waarin zij hun diners en route konden ophalen. Ook mochten we gebruik maken van het leegstaand pand en parkeerterrein van Geef me de 5 op het bedrijventerrein. Maar ondanks dat, was er toch nog file. Het heeft gelukkig niet geleid tot gevaarlijke situaties, maar het is zeker een puntje voor volgend jaar”, geeft Maarten op de Weegh aan.

Ontroerend
Eén van de vele vrijwilligers is Yara Breedveld (14) die samen met haar ouders bezorgde. "Toen we klaar waren met onze route zijn we nog teruggegaan om verder te helpen. Superleuk en dankbaar om te doen. Bij één huis, kregen we zelfs nog chocola als dank je wel. Dan heb je zelf niet zoveel, dan geef je toch ook nog wat weg. Echt ontroerend.” Ook andere bezorgers vertellen soortgelijke verhalen. Van kerstkaarten, tot snoepjes voor de kinderen en zelfs knuffels van mensen die in tranen de deur opendoen.

Sieto Wisselink, één van de bezorgers namens de Rabobank Graafschap: “Het is gewoon prachtig om te doen. Als Rabobank dragen we financieel bij maar om samen met collega’s en andere vrijwilligers te mogen helpen de mensen de kerstdiners te overhandigen, dat maakt het bijzonder. Je ziet bij veel huizen dat mensen er op aan het wachten zijn. Gezinnen met kinderen die het niet breed hebben, alleenstaanden waar je even een praatje mee maakt. Dankzij deze actie kan iedereen genieten van een heerlijk kerstdiner en een klein beetje warmte door het bezoek van de vrijwilligers.”

Echt alleen met kerst
“Helaas zijn er ook minder mooie verhalen”, vervolgt op de Weegh. Hij vertelt het verhaal van een man, die alleen kerst zou vieren. “Na vijf minuten aanbellen door de bezorger, komt de overbuurvrouw naar buiten. Zij vertelt dat deze man letterlijk twee dagen eerder, alleen, is overleden. Deze man heeft dus wel de moeite genomen om zich aan te melden. Ik heb hem zelfs nog aan de lijn gehad over zijn aanmelding. Hopelijk heeft hij nog wel de warmte gevoeld en heeft hij uit kunnen kijken naar het diner.”

Op de Weegh laat een kaart zien, waar een mevrouw haar dank uit voor deze actie en bedankt daarbij alle betrokkenen. Ze besluit met: “Dit gebaar maakt het alleen zijn draaglijk deze moeilijke dagen.” Juist voor deze groep heeft Basisschool Dichterbij uit Doetinchem samen met de organisatie kerstkaarten gemaakt. Zo hopen ze dat men wat extra warmte voelt deze donkere dagen. 

Volgend jaar
In de nieuwe editie denken Welling & op de Weegh eraan om ook op een aantal locaties een diner te organiseren voor alleenstaanden. Want doorgaan doen de heren volgend jaar sowieso. In welke vorm, hoe groot en in welke gemeenten, daar laten deze creatieve duizendpoten zich nog niet over uit. Maar hun kennende zal het ook dan weer groter, professioneler en veelomvattender zijn. Na twee succesvolle jaren, lijkt een nieuwe Achterhoekse traditie te zijn geboren met Het Grootste Kerstdiner.