Rek- en strekoefeningen vanuit de stoel. Foto: Alice Rouwhorst

Rek- en strekoefeningen vanuit de stoel. Foto: Alice Rouwhorst

Fit blijven vanuit de stoel

BAAK – D.O.G. Baak is een dans- en gymnastiekvereniging voor de allerjongsten en de alleroudsten en voor alle leeftijden daar tussenin. D.O.G. Baak biedt een divers aanbod aan gym-, turn- en danslessen, waaraan iedereen op zijn of haar niveau mee kan doen. Tijdens het uur ‘Meer bewegen voor ouderen’ wordt de gymles vanuit een stoel gegeven. 

Door Alice Rouwhorst

“Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Ja, toch?! Zo is het toch?”, zegt Tini. “Je blijft in beweging”, vult Christien aan. “Het is gezellig en je hoort de laatste nieuwtjes”, vinden Jozefien en Dinie. Met z’n vieren sporten ze op de maandagmorgen bij D.O.G. Baak tijdens het stoelgymnastiekuur ‘Meer bewegen voor ouderen’. Ze zouden, net als de vereniging, graag nieuwe medesporters, mannen en/of vrouwen, willen begroeten, zodat het waardevolle sociale uurtje bewegen behouden blijft. Want het uur is belangrijk voor ze. Naast dat ze uiteraard bewegen en daardoor soepeler blijven en aan hun conditie werken, is de sociale component net zo of misschien nog wel belangrijker voor ze.

Elke les is een verrassing
Het viertal komt elke week trouw naar de gymnastiekzaal in Concordia. Net als leidster Sandra Nikkels uit Eerbeek, die al vanaf 2004 verbonden is aan de dans- en gymnastiekvereniging D.O.G. Baak. “Elke week doen we iets anders. Ze sloopt ons af en toe! Nee hoor, grapje. Het is goed te doen, maar soms best pittig en dat moet ook. Het is altijd een verrassing wat Sandra heeft bedacht. Ze heeft zoveel fantasie! Alleen de cooling down is altijd hetzelfde. Voor de rest weten we nooit wat we gaan doen”, zeggen de vrouwen enthousiast. Sandra hoort de opmerkingen glimlachend aan. Er heerst een gezellige, ontspannen sfeer. De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en ondertussen wordt er hard gewerkt. Zittend op de stoel beginnen de dames met de oefeningen die Sandra uitlegt en voordoet. Allereerst de warming up en vervolgens (spel)oefeningen met of zonder attributen, zoals deze les met een touw en kersenpitzakje. Balansoefeningen worden staand achter de stoel gedaan. Iedereen doet mee in zijn eigen tempo en naar eigen kunnen. Zodra er serieuzer gewerkt moet worden, verstomd het praten en is alle focus op de oefening. De achtergrondmuziek is even duidelijker hoorbaar. Niet alleen de spieren worden aan het werk gezet, ook de hersenen worden getraind als het eigen pittenzakje naar de buurvrouw links of rechts gegooid moet worden en tegelijkertijd het toegeworpen zakje gevangen moet worden. Hersengymnastiek, coördinatie, spierkracht en vangkunst in één oefening.

Stoelgymnastiek voor minder mobiele mensen
Sandra Nikkels geeft al vele jaren verschillende gymlessen in verschillende plaatsen. Ze is een zeer ervaren leidster, die goed kan inschatten welke oefeningen op welk niveau passen bij de groep. “Het aantal deelnemers aan dit uur was veel groter toen we begonnen, maar door verhuizing of overlijden is de groep kleiner en kleiner geworden”, vertelt Sandra. “Nieuwe sporters hebben zich tot nu toe helaas nog niet gemeld. Dat is jammer. Misschien komt het door de naam van dit uur of doordat de gym op een stoel is, dat weet ik niet. Als dat een reden zou zijn om niet mee te doen, is die onterecht. Dit uur is niet alleen geschikt voor ouderen, maar is voor alle minder mobiele mensen nuttig en dat zijn per definitie niet alleen ouderen. Voor MS-patiënten bijvoorbeeld, ik noem maar een groep, is dit gym uur ook zeer geschikt. Eigenlijk op het moment dat matoefeningen niet meer of zeer moeilijk gaan, is stoelgymnastiek de uitkomst. Je traint namelijk dezelfde spieren, alleen zittend op of staand achter de stoel. We hopen dat mensen uit Baak, maar ook uit de omgeving, die tot deze doelgroep horen en voor wie deze les geschikt is, de weg naar hier weten te vinden. Je hoeft niet direct lid te worden. Geïnteresseerden kunnen altijd eerst vrijblijvend een kijkje nemen en twee proeflessen gratis mee doen.”

Ruim aanbod gym- en danslessen
Wilt u in 2023 meer bewegen, aan uw conditie werken en lekker fit en vitaal worden en blijven? D.O.G. Baak heeft een ruim aanbod gym- en danslessen voor verschillende groepen in verschillende leeftijdscategorieën.

Gymlessen zijn er voor peuters, kleuters, meisjes, jongens en dames en selectielessen turnen op een hoger niveau voor meisjes. Volwassenen kunnen op de maandagmorgen op muziek aan hun conditie werken door het doen van afwisselende oefeningen tijdens de les Bodyheat. Of ’s avonds tijdens het gym uur voor dames of de combinatie les daarna waarin dames en heren samen gymmen en volleyballen

Proeflessen Dance Workout
Volwassenen die van dans houden, kunnen op de dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur tijdens de gezellige les Dance Workout aan de conditie werken en de spieren trainen. Zin in een proefles? U bent van harte welkom om in de maand januari deze Dance Workout les gratis te volgen. Zie hiervoor de advertentie in deze krant en de site van D.O.G. Baak voor het complete aanbod van lessen en tijden.


www.dogbaak.nl