Het UWV onderzocht de hogere werkdruk bij werkgevers. Foto: Mark Ahsmann/Wikmedia
Het UWV onderzocht de hogere werkdruk bij werkgevers. Foto: Mark Ahsmann/Wikmedia

Werkdruk en andere zorgen van werkgevers over 2023

NEDERLAND - Ruim de helft van werkgevers ervaart een hogere werkdruk door de krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het werkgeversonderzoek van UWV onder 2.000 werkgevers eind vorig jaar. Twee derde van de werkgevers zegt veel moeite te hebben met het vervullen van hun vacatures. Ook voor 2023 vormt de krappe arbeidsmarkt naar hun verwachtign een probleem voor veel werkgevers. Toch neemt de helft van het aantal werkgevers geen mensen aan die niet aan de gestelde kwalificaties voldoen, ruim een derde doet dit wel. Naast zorgen over de stijgende werkdruk en de krapte op de arbeidsmarkt maken werkgevers zich voor 2023 vooral zorgen over de stijgende kosten, van met name energie en grondstoffen.

Werkdruk en onvervulde vacatures
Volgens 54% van de werkgevers is in 2022 de werkdruk gestegen en 93% van de werkgevers verwacht dat de werkdruk in 2023 gelijk blijft of zelfs toe gaat nemen, samenhangend met de krapte op de arbeidsmarkt. In december al gaf 66% van de werkgevers aan dat zij hun vacatures minder snel vervullen en daarvan geeft 48% aan dat dit dit jaar nog moeilijker gaat worden. Hierdoor kan een groot deel van de werkzaamheden en taken op het zittend personeel neerkomen. In de gezondheidszorg zijn de zorgen over de werkdruk en het vervullen van vacatures in 2023 het grootst. Ruim de helft van de werkgevers in de zorg verwacht dat het in 2023 veel moeilijker wordt om vacatures te gaan vervullen en vrijwel alle werkgevers in deze sector verwachten dat de werkdruk gelijk blijft of zal toenemen in 2023.

Blijven zoeken naar 'perfecte' kandidaat
Werkgevers die moeite hebben met het vervullen van hun vacatures, zijn nog niet en masse breder aan het kijken naar mogelijke kandidaten. Ruim een derde van de werkgevers geeft dat ze door de huidige krapte wel eerder mensen aannemen die niet voldoen aan alle kwalificaties. Maar de helft van de werkgevers zegt dit nog niet te doen. Ongeveer 16% van de werkgevers geeft aan dat ze vanwege de krapte eerder mensen aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Stijgende kosten
Naast de zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt en de werkdruk maken werkgevers zich ook zorgen om de stijgende energieprijzen en de kosten van grondstoffen en andere materialen. Ruim 80% van de werkgevers verwacht in 2023 problemen vanwege de stijgende prijzen van energie en grondstoffen. Bijna de helft van de werkgevers ziet dit zelfs als groot probleem.

UWV kan werkgevers helpen
Een groot deel van de werkgevers staat voor grote uitdagingen in 2023, met name in het vinden van personeel. Nog niet alle werkgevers kijken door de krapte breder naar mogelijke kandidaten. UWV kan werkgevers hier mee helpen. Als extra scholing of certificaten nodig zijn, kunnen werkzoekenden en werkgevers met hun vragen over scholing en ontwikkeling van personeel terecht bij UWV voor advies en ondersteuning bij het vinden van personeel.