Kees Ruyter, Karakter blauw, oliekrijt op papier, 100 x 70 cm. Foto: PR
Kees Ruyter, Karakter blauw, oliekrijt op papier, 100 x 70 cm. Foto: PR

Karakters en andere werken bij Agnes Raben

VORDEN - Van 26 maart tot en met 7 mei is in Galerie Agnes Raben aan de Nieuwstad 20 om Vorden de solotentoonstelling van Kees Ruyter te zien: ‘Karakters en andere werken’. Openingstijden zijn van zaterdag tot en met maandag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Beeldend kunstenaar Kees Ruyter studeerde aan de Rotterdamse Kunst Academie met als eindexamen-mentor Benno Premsela. Daarna is hij als ontwerper bij Total Design van Wim Crouwel begonnen. Hij was verder docent op de Rietveld Academie en in 1995 consultant voor Benetton waar hij samenwerkte met Oliviero Toscani. Kees was mede-initiator en later creatief en ook marketing en communicatie directeur van Gay Games Amsterdam 1998.
Hij was succesvol als grafisch ontwerper tot 2017. Daarna is hij begonnen met het maken van vrij werk als beeldend kunstenaar.

Kees is een uitgesproken colorist. Zijn inspiratie is spanning en uitdrukking te vinden met elementen zoals lijnen, vlakken, structuren en kleuren. Voor zijn tekeningen gebruikt hij uitsluitend oliekrijt waarmee hij een eigen, rijk en technisch vaak gelaagd palet heeft ontwikkeld.
Kenmerkend is zijn gevoel voor kleur, compositie en zijn grafische achtergrond. Zo voel je bij zijn tribale Karakters een typografische ondertoon. Ook vind je soms bij zijn vroege werk als vormgever dezelfde vormentaal of kleurgebruik terug zoals onder andere duidelijk te zien zijn bij zijn telefoongidsen van de PTT uit de periode 1984-1987.
Belangrijk voor Kees is de volledige vrijheid waarmee een kijker zijn werken kan ervaren. Zijn omgang met kleuren, compositie en structuren is vaak monumentaal en inspirerend om te zien, maar de eenvoud geeft de kijker tegelijk alle ruimte.
Na een periode van zes jaar werken in zijn atelier is de tentoonstelling Karakters zijn eerste expositie waarmee hij nu naar eigen zeggen ‘volwassen’ naar buiten treedt.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een preview, bel of mailen met Jacintha Rensen, 06-2212 2466 of rns-j@hotmail.com

Kees Ruyter, Karakter zwart in bladgouden lijst, deel van een drieluik, oliekrijt op papier, 100 x 70 cm. Foto: PR