Jaarverslag 2022 Participatieraad

BRONCKHORST - De Participatieraad Bronckhorst heeft op volle toeren gedraaid. Het adviesorgaan van het college van B&W is een actieve club die meedenkt, kritische vragen stelt en de geluiden van (kwetsbare) inwoners voor het voetlicht brengt. Dat leidt tot gevraagde en ongevraagde adviezen over de beleidsstukken en uitvoeringsprogramma’s die de gemeente opstelt voor het sociale domein.

Er werden twaalf interne vergaderingen gehouden om kennis te delen en onderwerpen te bespreken: wat wordt in de gemeente Bronckhorst als knelpunten gezien, waar zijn zorgen om, en waar moet aandacht voor worden gevraagd. Verder denken de Participatieraadsleden mee in beleidsgroepen met ambtenaren op de diverse thema’s en halen ze signalen op in de samenleving uit allerlei contacten met inwoners, onder andere via hun vrijwilligerswerk buiten de Raad om en uit werkbezoeken. 

In 2022 zijn er vijf adviezen uitgebracht, deels aan het College van B&W en deels ambtelijk. Deze adviezen betroffen: 1. De klachtenregeling jeugdhulp en WMO; 2. Dorps- en buurthuizen; 3. Lokaal gezondheidsbeleid; 4. Verordening Sociaal Domein en 5. Notitie vrijwilligerswerk.

Als werkbezoeken bezochten zij de Werkcarrousel en Meesterwerk in Zelhem en de groenvoorziening in Hengelo. Ook gingen ze naar de Zonnewijzer, dagbesteding voor ouderen in Halle, naar de zorgboerderij Slangenburg in Doetinchem en Zozijn, dagbesteding in Doetinchem. Tot slot hebben ze de Voedselbank en Stadskamer in Doetinchem bezocht. De werkbezoeken brengen hen dichter bij over wat er onder inwoners speelt en leeft. Dat helpt hun adviezen te verbeteren.

Enkele externe partijen waren aanwezig in de vergadering om toelichting te geven op hun bezigheden. De belangrijkste was een thema-avond over het vinden en verbinden van vrijwilligers. Ook gaf de Stadskamer een presentatie en Veilig Thuis informeerde over vroegsignalering bij de jeugd.

Regelmatig sluiten ambtenaren in de vergadering van de Participatieraad aan met toelichting op bepaalde deelterreinen. Dit keer was er een uitgebreide toelichting op de begroting Sociaal Domein. En de wethouders gaan jaarlijks een keer met hen in gesprek over uiteenlopende onderwerpen. Dit keer over vrijwilligerswerk en preventie, vooral met betrekking tot mantelzorgers.

Tot slot houden de Participatieraadsleden hun kennis op peil over uiteenlopende onderwerpen door elke vergadering een lid te laten vertellen over zijn kennis en kunde, soms als ervaringsdeskundige en soms als professional. Dat varieert van WMO, speciaal onderwijs tot jeugdzorg en psychische zorg.

De Participatieraad kent dertien leden, die zijn opgedeeld in groepen die aansluiten bij de thema’s van de beleidsnota ‘Meedoen in Bronckhorst 2018-2022’: Gezonde en weerbare jeugd, Vitale bewoners, Bronckhorst inclusief, Zo doen we dat en Iedereen een stevige basis. Een lid zit in de regionale klankbordgroep Netwerk ouderen en veerkracht Achterhoek (samenwerking van acht gemeenten).